Είκοσι δορυφορικούς σταθμούς εδάφους αναπτύσσει ο όμιλος Libra

Είκοσι δορυφορικούς σταθμούς εδάφους αναπτύσσει ο όμιλος Libra

Γιατί η εταιρεία επενδύει σε διαστημικές υποδομές και τεχνολογίες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

To 2022 εκτοξεύθηκαν οι περισσότεροι από ποτέ πύραυλοι – 186 έναντι 142 το 2022. Αυτοί οι πύραυλοι μεταφέρουν δορυφόρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Γη (π.χ. Space X), τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για την παρατήρηση της Γης και την ακρίβεια γεωργίας, και για σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Αυτή η σημαντική κινητικότητα συνοδεύεται από μεγάλες επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν τη νέα οικονομία του Διαστήματος, της οποίας η αξία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040. Ωστόσο, η συνεχώς αυξανόμενη εμπορική δραστηριότητα στο Διάστημα, που δεν σχετίζεται μόνο με τους δορυφόρους, αλλά και με σειρά άλλων διαστημικών υποδομών και εξοπλισμών, όπως οι σταθμοί βάσης και τα οχήματα εκτόξευσης, έχει και σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η ίδρυση της Space Leasing International (SLI), της νέας θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Libra με επικεφαλής τον Γιώργο Λογοθέτη. Η εταιρεία θα μισθώνει περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για τη διαστημική οικονομία, υιοθετώντας αντίστοιχο μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης με αυτό που υιοθετεί στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Με αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί η χρήση διαστημικού εξοπλισμού από εταιρείες και φορείς που επιδιώκουν να αναπτύξουν δραστηριότητα στο Διάστημα ή να αντλήσουν πολύτιμα δεδομένα.

«Το Διάστημα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη σχεδόν κάθε επιχειρηματικού τομέα στη Γη, με τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να χρειάζονται πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία. Παρομοίως με την εξέλιξη της αεροπορικής και της ναυτιλιακής χρηματοδοτικής μίσθωσης αναμένουμε ότι η χρηματοδοτική μίσθωση περιουσιακών στοιχείων Διαστήματος θα αποτελέσει κρίσιμο και μετασχηματιστικό κρίκο στην αλυσίδα αξίας», εξηγεί στην «Κ» η Ροσάννα Μόρτογλου, επικεφαλής εκπρόσωπος του ομίλου Libra στην Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστημικών περιου- σιακών στοιχείων θα μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία, λέει στην «Κ» η Ροσάννα Μόρτογλου.

Οπως προσθέτει, ο εμπορικός διαστημικός τομέας παραμένει σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η αλυσίδα αξίας των περιουσιακών στοιχείων Διαστήματος δεν έχει ακόμη ωριμάσει, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα assets στην αεροπορία ή τη ναυτιλία. «Αναγνωρίσαμε μια ανεκπλήρωτη ανάγκη στη διαστημική οικονομία, την οποία η SLI είναι σε θέση να υποστηρίξει, καθώς και να επιταχύνει τη διαστημική βιομηχανία γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ κατασκευαστών και φορέων εκμετάλλευσης διαστημικών περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί η κυρία Μόρτογλου. Ετσι, η Space Leasing International θα κατασκευάσει ένα σταθμό εδάφους στην Αλάσκα της Αρκτικής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή. Την εν λόγω εγκατάσταση θα μισθώνει η αμερικανική RBC Signals που δημιουργεί λύσεις δορυφορικών επικοινωνιών. Η SLI θα αναπτύξει συνολικά 20 σταθμούς εδάφους σε διάστημα 24-36 μηνών. «Οροι εχεμύθειας μας δεσμεύουν για τη μη αποκάλυψη του μεγέθους της επένδυσης. Οι 20 σταθμοί εδάφους θα προέλθουν από την κατασκευή νεόδμητων και την απόκτηση υφιστάμενων. Για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί αναζητούμε περιοχές που εξυπηρετούνται επί του παρόντος από αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια και συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο, καθώς και σταθερό πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον», αναφέρει η κυρία Μόρτογλου.

«Επενδύοντας στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός χαρτοφυλακίου διαστημικών περιουσιακών στοιχείων επιδιώκουμε να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό της διαστημικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστημικών περιουσιακών στοιχείων θα μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία και είμαστε υπερήφανοι που η SLI είναι η πρώτη που ηγείται αυτής της προσπάθειας», καταλήγει η κ. Μόρτογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT