Το LNG άλλαξε τα δεδομένα

Η Ευρώπη κατάφερε να ανασυγκροτήσει την ενεργειακή υποδομή της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Για πρώτη φορά πέρυσι, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως κατέδειξαν στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ενέργειας. Η συγκεκριμένη αλλαγή δείχνει πως η Ευρώπη ανασυγκροτεί πολύ γρήγορα την ενεργειακή υποδομή της, την ώρα που κόβει τους δεσμούς της με τη Ρωσία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Αυτή η μεταστροφή είναι ακόμη πιο ουσιαστική από τότε που η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου παρέμεινε σχετικά σταθερή το 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που δημοσίευσε σε στατιστική ανασκόπησή του το Ινστιτούτο Ενέργειας.

Η Ευρώπη εξελίχθηκε σε μια premium αγορά, με αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προκειμένου να καλύψει τα κενά που άφησε πίσω του ο μειωμένος εφοδιασμός από τη Ρωσία. Οι κινήσεις της Μόσχας οδήγησαν τις τιμές φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, δημιούργησαν έντονη αβεβαιότητα στις αγορές φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή άσκησαν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας παράλληλα τη βιομηχανική δραστηριότητα εν μέσω μιας περιόδου οικονομικής επιβράδυνσης. Οπως σχολίασε στο Bloomberg ο Νικ Γουάιθ, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενέργειας με έδρα το Λονδίνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανέτρεψε τους ισχυρούς περί προσφοράς σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως οι αλλαγές «επιτάχυναν μια κρίση στις τιμές και προκάλεσαν έντονες πιέσεις στο κόστος διαβίωσης γύρω από πολλές οικονομίες». Ειδικότερα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τους ευρωπαϊκούς αγωγούς πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 151 δισ. κυβικά μέτρα, όταν ένα χρόνο νωρίτερα αυτές άγγιξαν τα 232 δισ. κυβικά μέτρα, όπως αναφέρουν στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας.

Η μείωση κατά 35% από έτος σε έτος έρχεται σε αντίθεση με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, οι οποίες αυξήθηκαν στα 170 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, από 108 δισ. τη χρονιά που προηγήθηκε. Την ώρα που η όρεξη της Ευρώπης για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε, η Ασία εξακολούθησε να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτού του καυσίμου. Το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου ως LNG αντιπροσώπευε κατά την περυσινή χρονιά το 56% του συνόλου του διαπεριφερειακού εμπορίου φυσικού αερίου. Το μερίδιο της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκε κατά 29% το 2022, από περίπου 43% κατά μέσον όρο τα προηγούμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ενέργειας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το αέριο που ταξίδεψε μέσω του νορβηγικού αγωγού υπολογίζεται ως εσωτερικό εμπόριο εντός της Ευρώπης και δεν συνυπολογίζεται με το σύνολο των εισαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT