Εκδοση νέου ομολόγου από τη Mytilineos

Στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας πρόκειται να προχωρήσει η Mytilineos

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 300 έως 500 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας πρόκειται να προχωρήσει η Mytilineos. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες στο Χ.Α. την πρόθεσή της για την έκδοση του ομολόγου, το οποίο θα διαθέσει στην αγορά μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το ομόλογο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μη μετατρέψιμο με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως και την αναχρηματοδότηση δανείων.

Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1.410 MW από την Westbridge. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos έχει να βγει στις αγορές από το 2017 με την έκδοση τότε ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αποπλήρωσε πρόωρα στις 29 Ιουλίου 2020.

Επιλεκτικές αποεπενδύσεις από την Briq Properties

Συνεχίζει η Briq Properties ΑΕΕΑΠ τις επιλεκτικές αποεπενδύσεις από ακίνητα. Πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη προσύμφωνο για την πώληση εμπορικού καταστήματος στη Ρόδο. Το τίμημα που έχει συμφωνηθεί ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας σημαντικό κέρδος σε σχέση με την αξία κτήσης του ακινήτου (765.000 ευρώ). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η Briq Properties έχει προβεί στην πώληση τριών εμπορικών καταστημάτων του χαρτοφυλακίου της, καταγράφοντας κέρδος 22% σε σχέση με την αξία κτήσης των εν λόγω ακινήτων.

Ελλείψεις σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Μέχρι και χίλιοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λείπουν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η αεροναυτιλία και η άμυνα είναι δύο τομείς όπου απαιτείται όχι μόνο μαζική κατάρτιση νέων εργαζομένων αλλά και επανεκπαίδευση των υφιστάμενων. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους κλάδους, η εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εκτός από χρονοβόρος είναι και κοστοβόρος. Ως αποτέλεσμα, λόγω και του δημογραφικού προβλήματος, το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.   

Εξαγορές ελληνικών startup εταιρειών

Αν και συνήθως οι εξαγορές startup εταιρειών λαμβάνουν κάποια προβολή, υπάρχουν κι αυτές που έχουν γίνει κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε αυτές συγκαταλέγεται η πρόσφατη απορρόφηση της Arrikto από τη Hewlett Packard Enterprise και η ενσωμάτωση της ομάδας στην αμερικανική εταιρεία για την ανάπτυξη των προϊόντων λογισμικού της. Μάλιστα ακούγεται πως η συγκεκριμένη εξαγορά λαμβάνει περισσότερο τη μορφή acquihiring, αφού το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική startup να σηκώσει κεφάλαια πριν βρεθεί στον έλεγχο της HPE. Εκτός από την Arrikto, πληροφορίες αναφέρουν πως άλλη μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας έχει εξαγοράσει ελληνική startup λογισμικού, η οποία ιδρύθηκε περίπου πριν από μία δεκαετία.

Κίνδυνος λόγω επιτοκίων για την Bundesbank

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας μπορεί να χρειαστεί πρόγραμμα διάσωσης για να καλύψει τις ζημίες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σύμφωνα με έγγραφο από το ομοσπονδιακό ελεγκτικό γραφείο της Γερμανίας. Η Bundesbank διέψευσε ωστόσο ότι θα χρειαστεί διάσωση, λέγοντας πως ο ισολογισμός της πιθανότατα θα επιβαρυνθεί σημαντικά στο μέλλον από την ταχεία και ισχυρή άνοδο των επιτοκίων, ωστόσο τα κεφαλαιακά της «μαξιλάρια» πιθανότατα θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ζημίες αυτές το 2023. Στη συνέχεια ωστόσο, οι ζημίες «μπορεί προσωρινά να ξεπεράσουν τα μαξιλάρια αυτά», όπως τόνισε. Ομως, όπως εξήγησε, αυτό δεν θα προκαλούσε απαραίτητα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, η Bundesbank θα μπορεί να προχωρήσει σε μεταφορά ζημιών, τις οποίες θα μπορούσε να αντισταθμίσει με μελλοντικά κέρδη. Και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ισολογισμός της θα είναι ισχυρός, όπως τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT