Αρχισαν με επιδότηση και έγιναν μόνιμοι

Αρχισαν με επιδότηση και έγιναν μόνιμοι

Δύο στους τρεις ωφελουμένους εργάζονται και μετά τη λήξη της επιδότησης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλή αποτελεσματικότητα παρουσιάζουν τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς σχεδόν δύο στους τρεις ωφελουμένους συνεχίζουν να εργάζονται 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος απασχόλησης όπου συμμετείχαν. Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ προκύπτουν από την αξιολόγηση των προγραμμάτων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, παρ’ ότι όλα τα προηγούμενα πολλά έτη αποτελούσε το κυρίαρχο ζητούμενο, χωρίς κανένας να γνωρίζει την εξέλιξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας, μετά το πέρας της επιδοτούμενης εργασίας. Και δείχνουν ότι 64% των ανέργων, οι οποίοι εντάχθηκαν ως επιδοτούμενοι σε κάποιο από τα συγκεκριμένα προγράμματα που αξιολογήθηκαν, εργάζονταν.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν ακόμη –καθώς θα υπάρξει ευρύτερη επεξεργασία– εάν παρέμειναν στον ίδιο εργοδότη, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, ή σε κάποιον άλλον, δείχνουν όμως ότι με βάση τον ΑΦΜ του, ο ωφελούμενος παραμένει εντός του συστήματος «Εργάνη», δηλαδή εργάζεται. Επίσης, δεν δείχνουν τη σχέση εργασίας, που θα «φωτογράφιζε» και το ύψος του μισθού, όμως και αυτό προβλέπεται από τον σχεδιασμό, καθώς αναμένεται διασύνδεση της ΔΥΠΑ με το σύστημα «Εργάνη» αλλά και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Στην πράξη, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ ανέλυσε συνδυαστικά στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Υπηρεσίας και από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας για συνολικά 40.000 ωφελουμένους 11 διαφορετικών προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας της περιόδου Ιουνίου 2020 – Δεκεμβρίου 2021.

Πρόκειται για προγράμματα, τα οποία ενεργοποιήθηκαν εντός της περιόδου της κρίσης του κορωνοϊού και τα περισσότερα δεν προέβλεπαν ως προϋπόθεση τη διατήρηση του ωφελουμένου για κάποιο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης. Ακόμη και σε αυτά που περιείχαν αυτή τη «ρήτρα διατήρησης» του ωφελουμένου, το διάστημα δεν ήταν μεγαλύτερο από τους τρεις ή το πολύ έξι μήνες.

Συνεπώς, το 12μηνο είναι ένας σημαντικά ικανός χρόνος για να διαπιστωθεί η παραμονή του ανέργου στην αγορά εργασίας ή όχι. Και βέβαια για να αξιολογηθούν, εκ του αποτελέσματος, συστηματικά οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

Σύμφωνα δε, με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ, ο προφανής στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η συνεχής βελτίωσή τους. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δράσεις επιχορηγούν τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, μέσω της επιδότησης ποσοστού του μισθού και των εισφορών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζει η κάθε δημόσια πρόσκληση. Για παράδειγμα, αξιολογήθηκαν προγράμματα με επιδότηση έως και του 80% του εργασιακού κόστους, όπως το «Επιταγή Επανένταξης στην αγορά εργασίας» που ενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε διάρκεια 12 μηνών, αλλά και αυτό της απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω, στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο, με επιδότηση από 47% έως και 58% του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους.

Ο έλεγχος στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», αναζήτησε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης (σε οποιονδήποτε εργοδότη) για 39.443 ΑΦΜ, σε τρία χρονικά σημεία: μία ημέρα, έξι μήνες και δώδεκα μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων:

• 74% των ωφελουμένων (38.134 άτομα) διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν ύστερα από έλεγχο που έγινε μία ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τι έδειξε η αξιολόγηση 11 προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που αφορούσαν 40.000 ανέργους.

• 70% των ωφελουμένων (21.450 άτομα) διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν ύστερα από έλεγχο που έγινε έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

• 64% των ωφελουμένων (12.694 άτομα) διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν ύστερα από έλεγχο που έγινε δώδεκα μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Απασχόλησης που υλοποιεί, ελέγχοντας την εξέλιξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας. Σταδιακά θα αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της αξιολόγησης στο σύνολο των προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT