Τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων ως τον Νοέμβριο προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ

Τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων ως τον Νοέμβριο προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ

Η έξοδος στις αγορές με νέο κρατικό τίτλο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν έχει αποκλειστεί

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ομολόγων αλλά και την αντιμετώπισης της ζήτησης των επενδυτών ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσει και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων. Αν και η έξοδος στις αγορές με νέο κρατικό τίτλο καθώς και άλλες «εκπλήξεις», όπως χαρακτηριστικά έχουν αναφέρει αρμόδιοι παράγοντες, δεν αποκλείονται –στο πλαίσιο του πολύ θετικού κλίματος που δημιουργεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» για αλλαγή επενδυτικής πίστας της Ελλάδας–, ο οργανισμός επέλεξε ως πρώτο βήμα την καθιέρωση των προγραμματισμένων δημοπρασιών, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα μιας ώριμης αγοράς.

Ετσι, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων, στις 19 Ιουλίου, στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα δημοπρασιών αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για το 2023, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Οπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώνει την τελική απόφασή του αναφορικά με τη διενέργεια της προγραμματισμένης δημοπρασίας, τον υφιστάμενο τίτλο που θα δημοπρατηθεί και το ύψος των δημοπρατούμενων ποσών, μία ημέρα πριν από την ημερομηνία εκάστης δημοπρασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική πληροφόρηση από την ομάδα των primary dealers.

Σημειώνεται πως στο β΄ τρίμηνο του έτους, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει πρόγραμμα δημοπρασιών ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, με στόχο και τότε τη βελτίωση της δευτερογενούς αγοράς καθώς και τη διόρθωση στρεβλώσεων που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης τίτλων, δίνοντας έτσι στους επενδυτές μία προοπτική για τις εκδοτικές κινήσεις. Ετσι, προχώρησε σε τρεις κινήσεις –τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο–, και στο reponing του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στο άνοιγμα του τίτλου λήξης 30 Ιανουαρίου 2037 καθώς και στην επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2042, αντλώντας συνολικά 900 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τα 3,5 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί κατά την έξοδο στις αγορές τον Ιανουάριο με το νέο 10ετές και τα 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς τον Μάρτιο, ο ΟΔΔΗΧ ήδη πριν από τα μέσα του έτους, και πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, έχει αντλήσει συνολικά 6,9 δισ. ευρώ καλύπτοντας σχεδόν πλήρως το δανειακό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ για το 2023. Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις ανοίγουν τον δρόμο για υπέρβαση του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά και κατά τις προσεχείς δημοπρασίες θα είναι μικρά, κάτω των 500 εκατ. ευρώ σε κάθε επανέκδοση.

Το ισχυρό σήμα της κάλπης που δείχνει συνέχιση της φιλομεταρρυθμιστικής και φιλοεπενδυτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του δείκτη χρέους, θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί πλέον το τελικό εισιτήριο για την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χάθηκε πριν από περίπου 13 χρόνια. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα των διεθνών οίκων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Οπως σημειώνει και η Société Générale, η Ελλάδα αδικείται από τους οίκους καθώς η αξιολόγησή της θα έπρεπε να είναι κοντά σε αυτήν της Ιταλίας.

Με «όπλο» τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώνονται στα 34 δισ. ευρώ περίπου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει στον ΟΔΔΗΧ την άνεση να προχωρήσει σε κινήσεις άμεσης μείωσης του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει η «Κ», δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, ακόμα και δύο δόσεων, του 2024 και του 2025, συνολικού ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, μέσω της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, κάτι που θα αποφασιστεί ωστόσο προς το τέλος της χρονιάς, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT