Νέα επενδυτικά προϊόντα μικρής διάρκειας από ΕΤΕ

Νέα επενδυτικά προϊόντα μικρής διάρκειας από ΕΤΕ

Μόλις το 10% της ρευστής περιουσίας των Ελλήνων είναι τοποθετημένο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Αντεπίθεση στον τομέα των προϊοντικών λύσεων με νέα επενδυτικά προϊόντα μικρής διάρκειας, έτσι ώστε να είναι προσιτά σε έναν μέσο αποταμιευτή, σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα. Τα νέα προϊόντα, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ, Χριστίνα Θεοφιλίδη, «απευθύνονται σε όλους τους καταθέτες που επιθυμούν να κάνουν το πρώτο βήμα δημιουργίας ενός πλάνου έξυπνης αποταμίευσης, που αποτελείται από καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της αποταμίευσης και την απόδοση των κεφαλαίων τους σε βάθος χρόνου».

Σήμερα η χώρα μας είναι ουραγός στο ποσοστό επενδυτικών προϊόντων, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού ή μεταβλητού εισοδήματος (ομόλογα, μετοχές). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 10% σε σχέση με το σύνολο της ρευστής περιουσίας των Ελλήνων είναι τοποθετημένο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών των χωρών της Ευρωζώνης είναι 45%, ενώ άλλες «χώρες του Νότου», με αντίστοιχα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, με το ποσοστό στην Πορτογαλία να είναι στο 20%, στην Ισπανία στο 33% και στη γειτονική Ιταλία στο 55%. Οι λόγοι για τους οποίους ο Ελληνας καταθέτης είναι διστακτικός απέναντι στα επενδυτικά προϊόντα αποδίδονται στην κακή εμπειρία του παρελθόντος από τις επενδύσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο, στην υπερδεκαετή κρίση που έπληξε τη χώρα μας, αλλά και τις υψηλές αποδόσεις που είχαν οι καταθέσεις είτε σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού είτε σε περιόδους έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΕ, την επόμενη τριετία οι καταθέσεις των νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 160 δισ. ευρώ (από 140 δισ. ευρώ σήμερα), ενώ τα επενδυτικά προϊόντα θα φτάσουν τα 28 δισ. ευρώ (από 16 δισ. ευρώ σήμερα), διευρύνοντας τη βαρύτητά τους στο σύνολο των ρευστών διαθεσίμων του μέσου πολίτη στο 20% από το σημερινό επίπεδο του 10%.

Τα νέα προϊόντα της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνουν επιλογές όπως:

• Επενδυτικό Νέας Γενιάς, διάρκειας 2 ετών, με 100% εγγύηση κεφαλαίου και 2% απόδοση στη λήξη. Ο καταθέτης – επενδυτής θα λάβει επιπλέον του 2% το ήμισυ της ανόδου ενός σταθμισμένου δείκτη, που αποτελείται κατά 50% από τον Euro Stoxx 50 (μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες) και κατά 50% από το 10ετές Bund (ομόλογο γερμανικού δημοσίου).

• Αμοιβαίο Κεφάλαιο Δήλος extra income (ομολογιακό) διάρκειας 18 μηνών, που στοχεύει στη διασφάλιση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη και αποδίδει κοντά στο 3% ετησίως. Επιπλέον, ο καταθέτης – επενδυτής θα λάβει και την όποια υπεραπόδοση των ομολόγων που απαρτίζουν το αμοιβαίο κεφάλαιο.

• Full Life Plan επενδυτικό – ασφαλιστικό τακτικών καταβολών, που απευθύνεται σε πελάτες που αποταμιεύουν μέρος των εσόδων τους και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα κεφάλαιο για το μέλλον. Η ελάχιστη συμμετοχή είναι 80 ευρώ και η συχνότητα αποταμίευσης μπορεί να είναι μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια.

Οι επιλογές αυτές προσφέρονται παράλληλα με μια πλήρη γκάμα χρηματοοικονομικών προϊόντων, που απευθύνονται σε εμπειρότερους επενδυτές και τα οποία διατίθενται τόσο μέσω της υπηρεσίας Premium Banking του δικτύου καταστημάτων, όσο και μέσω της καθετοποιημένης μονάδας Private Banking.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT