Σε μείωση των κόκκινων δανείων στο 5% στοχεύει φέτος η Τράπεζα Πειραιώς

Σε μείωση των κόκκινων δανείων στο 5% στοχεύει φέτος η Τράπεζα Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου: Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Για «ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, προβλέποντας ότι «οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας». Η αισιοδοξία αυτή, όπως σημείωσε μιλώντας χθες στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, «στηρίζεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που είναι θετικές, παρά το προβληματικό διεθνές περιβάλλον». Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, είναι ότι «η χώρα μας κινείται σε έναν μεγάλο βαθμό αντι-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον», καθώς βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις –ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες–, ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό και επιπλέον στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές, ενώ «η προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου.

«Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, εκτιμώντας ότι «η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, επίπεδο χαμηλότερο έναντι του 2022, αλλά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ζώνης του Ευρώ», στηριζόμενη στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, καθώς «εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία». Η ανάκαμψη εφεξής, συμπλήρωσε, «θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου, αλλά και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στον τραπεζικό τομέα και στον όμιλο Πειραιώς ειδικότερα».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σημείωσε ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 715 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 41% σε ετήσια βάση, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια. Στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών στόχων της για το 2023, η διοίκηση στοχεύει σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, υποχώρηση του δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 40% και μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% περίπου. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3% και η επίτευξη καθαρής πιστωτικής επέκτασης κατά 1,6 δισ. ευρώ.

«Οι προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία που μπορεί να διαγράψει δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό, όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου αναφερόμενος στον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη που καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 53% και τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 94%. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις του ομίλου, με έμφαση στην ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), γεγονός που, όπως δήλωσε, «επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT