Οριακή άνοδος στο Χ.Α. έπειτα από πολλές εναλλαγές προσήμου

Οριακή άνοδος στο Χ.Α. έπειτα από πολλές εναλλαγές προσήμου

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,12% και έκλεισε στις 1.235,27 μονάδες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Αν και σημειώθηκαν αρκετές εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει κάποια ισορροπία έπειτα από τη βουτιά της Δευτέρας, ανακόπτοντας έτσι τις πιέσεις των πωλητών. Με τις αποκοπές μερισμάτων να συνεχίζονται στο υπόλοιπο της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο και οι επενδυτές θα θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη του πρώτου μισού της χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα καταφέρει να βρει «καθαρό δρόμο» για να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν ανησυχούν για τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση καθώς οι θετικές εξελίξεις που φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα, και ειδικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να στηρίξουν την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.235,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 97,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 2.980,46 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 1.915,30 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 961,00 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο στο +3,66%, ακολούθησαν οι Τράπεζα Πειραιώς και Ελλάκτωρ με άνοδο άνω του 2%, ενώ σε Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, Lamda Development και Σαράντης τα κέρδη ξεπέρασαν το 1%. Στον αντίποδα, πτώση 3,08% σημείωσε η Mytilineos, στο -2,32% έκλεισε η Aegean, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, Quest και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας θα στηρίξει την αγορά μακροπρόθεσμα, τονίζουν οι αναλυτές.

Η επίτευξη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές οδήγησε στον μηδενισμό του πολιτικού κινδύνου και στη μείωση της αβεβαιότητας στην οικονομία, με τους επενδυτικούς οίκους και τους οίκους αξιολόγησης να διατυπώνουν θετικά σχόλια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πιστωτικά θετική» την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να δοθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, εκτιμά ο αναλυτής.

Ενόψει των παραπάνω, οι τιμές των ομολόγων αναβαθμίζονται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν στο 3,5%, εξέλιξη που συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις θετικές εξελίξεις που δρομολογούνται, ιδιαίτερα, δε, την υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως προς το 160% φέτος και την καταγραφή ρυθμού μεγέθυνσης πάνω από το 2% για το 2023.

Την ίδια ώρα το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν συγχρονίζεται, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλαγιοκαθοδικά και τους πωλητές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τίτλων και με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα. Οι αποκοπές μερισμάτων σε πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους είναι μέρος της εξήγησης, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας, αλλά και η ατμόσφαιρα νέων αυξήσεων στα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ που δηλώνει ότι η τιθάσευση του επίμονου πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητά της έστω κι αν προκαλέσει ύφεση στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT