Αλλαγές στην τραπεζική εποπτεία σχεδιάζει η Fed

Αλλαγές στην τραπεζική εποπτεία σχεδιάζει η Fed

Μετά την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του έτους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Τα τεστ κοπώσεως της Federal Reserve είναι συνήθως το τρομερότερο μέρος του ετήσιου σχεδιασμού στη Wall Street. Φέτος είναι απλώς το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να υπερβεί ο τραπεζικός κλάδος, καθώς μετά τις πρόσφατες πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών οι ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν να επιβάλουν στις τράπεζες πολύ αυστηρότερες απαιτήσεις.

Τα αποτελέσματα των τεστ, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, σηματοδοτούν το πρώτο σκέλος μιας τριπλής δράσης των ρυθμιστικών αρχών που θα καθορίσουν το πόσα αποθεματικά κεφάλαια θα πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Οι άλλες δύο δράσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολες.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως οι τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς τα τεστ που εξετάζουν πώς και πόσο θα αντέξουν στην περίπτωση μιας υποθετικά βαριάς ύφεσης στις ΗΠΑ. Μιας ύφεσης που θα έχει οδηγήσει σε εκτόξευση της ανεργίας στο 10%, σε πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 40% και σε άνοδο του δολαρίου έναντι των περισσότερων μεγάλων νομισμάτων. Τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα των τεστ συνήθως συνοδεύονταν από συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούσαν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και παράλληλα ανακοίνωναν τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Φέτος, όμως, πολλές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει πως περιμένουν να διευκρινίσουν τις απαιτήσεις τους οι ρυθμιστικές αρχές προτού δεσμευτούν ότι θα χορηγήσουν μεγάλα μερίσματα.

Μαζί με τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των τραπεζών, οι ρυθμιστικές αρχές φέτος θα δώσουν στη δημοσιότητα τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, που θα καθορίσει τους νέους κανόνες για τις τράπεζες. Η Fed έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στην τραπεζική εποπτεία μετά την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του έτους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, αναλυτής της Barclays, τόνισε ότι «επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, αλλά περιμένουμε πως τα τεστ κοπώσεως θα αποκαλύψουν ότι η τραπεζική βιομηχανία των ΗΠΑ είναι πραγματικά ισχυρή». Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, τραπεζικά στελέχη έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τις προσδοκίες των μετόχων.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες περιμένουν επί χρόνια για τους νέους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ, την αναμόρφωση δηλαδή των διεθνών κανόνων για τον κλάδο, που αποφασίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Εχουν, βέβαια, προηγηθεί και οι πτωχεύσεις των περιφερειακών τραπεζών, όπως αυτή της Silico Valley Bank, και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν πιο αυστηρούς κανόνες για την τραπεζική βιομηχανία.

Ο Μάρτιν Γκρίνμπεργκ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ασφάλισης Καταθέσεων, δήλωσε προ ημερών ότι οι ρυθμιστικές αρχές μελετούν ένα σχέδιο που θα επιβάλει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ όχι μόνο στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αλλά και σε όσες αμερικανικές τράπεζες έχουν ενεργητικό ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολ.

Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, οι οκτώ μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν στον μέγιστο βαθμό από την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να αυξήσουν το ύψος των κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν. Ενδεχομένως, το ύψος των κεφαλαίων που θα διατηρούν ως αποθεματικό να αυξηθεί κατά 20%. Οι λεπτομέρειες, πάντως, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οριστικά και ενδέχεται να αλλάξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT