Αύξηση καταθέσεων εταιρειών παρά τις αποπληρωμές δανείων

Αύξηση καταθέσεων εταιρειών παρά τις αποπληρωμές δανείων

Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Μάιο κατά 324 εκατ., στα 141,8 δισ. ευρώ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Τα υψηλά επιτόκια αλλά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος επηρέασαν αρνητικά τη διάθεση για δανεισμό, επιβραδύνοντας τον ετήσιο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, από τα υψηλά επίπεδα άνω του 5% που είχαν καταγραφεί το 2022 και το α΄ τρίμηνο του έτους. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, που περιλαμβάνει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, περιορίστηκε τον Μάιο στο 3,1% από 3,9% τον Απρίλιο και 5,2% τον Μάρτιο. Εκτός από τη λιανική τραπεζική που συνεχίζει να συρρικνώνεται με ρυθμό -2,8% σε ετήσια βάση, επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει και η επιχειρηματική πίστη με έμφαση στις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (6,7% έναντι 8,7% τον Απρίλιο). Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες, η αιτία είναι οι υψηλές αποπληρωμές δανείων, που συνεχίζονται από τις επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα.

Η υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις υποστηρίζεται από τη μεγέθυνση της οικονομίας και τη σταδιακή κορύφωση του τουριστικού κύματος και αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν περαιτέρω αύξηση στα υπόλοιπα καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Μάιο, παρά τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων. Συνολικά για όλο το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις εμφανίζει αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων στα τέλη Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 44,6 δισ. ευρώ από 43,6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν στα 69,9 δισ. ευρώ από 70,7 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 29,2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας σταθερά αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά -93 εκατ. ευρώ τον Μάιο και -608 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ασθενική είναι και η ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης, που αυξήθηκε στα τέλη Μαΐου με ρυθμό 1,1%, διαμορφώνοντας τα υπόλοιπα στα 8,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η μείωση κατά 324 εκατ. ευρώ που καταγράφεται τον Μάιο αποδίδεται στη μεταφορά κεφαλαίων σε επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος, που εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 141,8 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT