Το δολάριο, κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και την επόμενη δεκαετία

Το δολάριο, κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και την επόμενη δεκαετία

Oι κεντρικές τράπεζες αναμένουν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα εκπροσωπεί το 54% του συνόλου των αποθεματικών συγκριτικά με το 58% σήμερα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Το δολάριο θα διατηρήσει τη θέση του ως κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος του πλανήτη την προσεχή δεκαετία, κόντρα στις αυξανόμενες φωνές από ορισμένες χώρες για την υιοθέτηση εναλλακτικών νομισμάτων, σύμφωνα με την έρευνα του OMFIF, think tank με έδρα τη Βρετανία.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται αποθεματικά ύψους 5 τρισ. δολαρίων αναμένουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί όσον αφορά την αναλογία του στα διεθνή αποθεματικά, αλλά με σταδιακό ρυθμό. Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί το 54% του συνόλου σε ορίζοντα 10ετίας, συγκριτικά με το 58% σήμερα.

Τα αποθεματικά νομίσματα είναι το ενεργητικό σε ξένο νόμισμα που διακρατούν σε μεγάλες ποσότητες οι κεντρικές τράπεζες για τις διεθνείς πληρωμές τους και για να στηρίζουν τα τοπικά νομίσματα.

Μεταξύ αυτών που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του δολαρίου είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κάλεσε τις αναδυόμενες αγορές να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα στη σύνοδο του Παρισιού την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ανέφερε ότι το θέμα των νομισμάτων θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης των χωρών BRICS που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Η κυριαρχία του δολαρίου έχει περιοριστεί σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς ο ρόλος των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο έχει μειωθεί, ενώ το «πάγωμα» ενεργητικού αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας πέρυσι έχει πυροδοτήσει μια σειρά εκκλήσεων μεταξύ ορισμένων από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη για απομάκρυνση από το αμερικανικό δολάριο.

Στις αρχές του αιώνα, το δολάριο αντιπροσώπευε περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

«Η αίσθηση της αποδολαριοποίησης είναι σύμφωνη με την ιστορική τάση των τελευταίων δέκα ετών», δήλωσε ο Nίκιλ Σανχάνι, διευθύνων σύμβουλος στο OMFIF. «Οι διαχειριστές των αποθεματικών μάς λένε ότι είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική αλλαγή τάσης από αυτό το μονοπάτι».

Η έρευνα του OMFIF διαπίστωσε ότι το 16% των αποθεματικών τραπεζών σχεδίαζε να αυξήσει την έκθεση σε δολάρια ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 10% που σκόπευε να τη μειώσει.

Ωστόσο, για τα επόμενα 10 χρόνια, ένα καθαρό 6% των αποθεματικών τραπεζών δήλωσε ότι περίμενε να μειώσει τις θέσεις του σε δολάρια.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος κάτοχος αποθεματικών στοιχείων ενεργητικού στον κόσμο, πιέζει για μεγαλύτερη υιοθέτηση του νομίσματός της από άλλες χώρες. Εξάλλου, οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν αναγάγει τη γεωπολιτική σε κορυφαίο ζήτημα και ορισμένοι διαχειριστές αποθεματικών «θα εξετάσουν τις εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και θα είναι απρόθυμοι να επενδύσουν στην Κίνα αυτή τη στιγμή».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περίμεναν να αυξήσουν τις θέσεις τους στο κινεζικό νόμισμα, από 30% πέρυσι.

Το ευρώ αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 23% των παγκόσμιων αποθεματικών, αλλά ένα καθαρό 14% των κεντρικών τραπεζών ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα διαθέσιμά του σε ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό ήταν πάνω από τη ζήτηση για οποιοδήποτε άλλο νόμισμα και σηματοδότησε μεγάλη αύξηση από πέρυσι, όταν καμία τράπεζα δεν είχε σκεφθεί να ενισχύσει τα αποθεματικά της σε ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα διαπίστωσε ότι καμία από τις 75 κεντρικές τράπεζες δεν περίμενε πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT