Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χ.Α., υψηλός τζίρος και άνοδος 0,97%

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χ.Α., υψηλός τζίρος και άνοδος 0,97%

Τοποθετήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Επιστροφή των αγοραστών κατεγράφη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τοποθετήσεις να επικεντρώνονται σε τραπεζικές μετοχές και επιλεγμένα blue chips, μετά τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών που δημιούργησαν πιο ελκυστικά σημεία εισόδου.

Αν και οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται, περιορίζοντας τις κινήσεις του Γενικού Δείκτη, οι αναλυτές επαναλαμβάνουν πως οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς παραμένουν αισιόδοξες, κάτι που υπογραμμίζεται και από το μπαράζ θετικών εκθέσεων των οίκων για την ελληνική οικονομία και το Χ.Α., με τις αναβαθμίσεις των τιμών στόχων δεικτοβαρών τίτλων, και ειδικά των τραπεζών, να κυριαρχούν.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 1.247,20 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 103,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1.209 και 1.122 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1.278 και 1.293 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,21% στις 3.016,56 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,92% στις 1.933 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σταθεροί οι αναλυτές, αισιοδοξούν για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 3,63% και 3,04% ξεχώρισαν οι Jumbo και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ αντίστοιχα και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Aegean, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ και με κέρδη άνω του 1% οι Coca-Cola, Lamda Development, Autohellas και ΟΤΕ. Απώλειες κατέγραψαν η HELLENiQ ENERGY (-5,12%), η Titan (-2,46%), λόγω αποκοπής μερίσματος και οι δύο, η Motor Oil (-0,26%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,20%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 975,71 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,08%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,28% και την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει με άνοδο 3,59%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Πέραν από βραχυπρόθεσμες εικασίες για το αν θα ισχύσει το ρητό «αγόρασε στη φήμη (για το εκλογικό αποτέλεσμα), πούλα στο νέο (επικυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας)», οι παράγοντες που ωθούν τις εισηγμένες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα 52 εβδομάδων, πολυετή ή/και ιστορικά είναι ακόμα εδώ, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fast Finance. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι το μέγεθος της επικείμενης μεγέθυνσης είναι τόσο, ώστε το Χ.Α. να σταματήσει στα τρέχοντα επίπεδα. Τουναντίον, είναι μονάχα η αρχή, εκτιμά ο αναλυτής, καθώς αφενός μεν τα επενδυτικά κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν σταδιακά και ειδικότερα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι υπερμεγέθη σε σχέση με τις υφιστάμενες κεφαλαιοποιήσεις, αφετέρου δε η σύγκριση του Χ.Α. με άλλους παρεμφερών χαρακτηριστικών επενδυτικούς προορισμούς είναι υπέρ της ελληνικής αγοράς.

Αυτό άλλωστε, κατά τον κ. Μαυρουδή, φαίνεται και στην εικόνα της αγοράς (κρατικών κυρίως) ομολόγων, με τις αποδόσεις στο ομόλογο αναφοράς να έχουν μειωθεί δραματικά και πέριξ των «μεγάλων» ευρωπαϊκών (3,6% τρέχον), ενώ και το spread –στις 120 μ.β. σε χαμηλά 18 μηνών– δείχνει ξεκάθαρα την άμβλυνση κάθε συστημικού κινδύνου.

«Θεωρητικά, το αισιόδοξο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει. Οι μεσο-μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις δεν έχουν πειραχτεί, οι αναλυτές συγκλίνουν σε ακόμα υψηλότερες τιμές-στόχους για πολλά δεικτοβαρή χαρτιά. Πάμπολλες εισηγμένες μας έχουν άριστη χρηματοοικονομική θέση, οι κλάδοι πληροφορικής, ΑΠΕ και κατασκευών φαίνεται να βρίσκονται σε πολύ καλή περίοδο. Τέλος, οι πολύπαθες τράπεζες και βασικός μοχλός σε στάθμιση και ψυχολογία εκπλήσσουν με τη συμπεριφορά τους, μη θυμίζοντας τίποτα από τις κακές τράπεζες του παρελθόντος», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT