Συμμετοχή ΑΔΜΗΕ στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Συμμετοχή ΑΔΜΗΕ στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Με συμμετοχή και του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia σε ποσοστό 25% θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Με συμμετοχή και του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia σε ποσοστό 25% θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών την περασμένη Τετάρτη. Η είσοδος του ΑΔΜΗΕ στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου και του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της Ελλάδας, διασφαλίζει την τεχνική και τη χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του έως το 2027, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση Τύπου τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Επιπλέον ικανοποιεί την απαίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DG ENER) για τη μετοχική συμμετοχή Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSO) ως εγγυητή για την ηλεκτρική ασφάλεια των τριών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει ήδη από το 2021 το έργο ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στη σχεδιαστική ωρίμανση και στη χρηματοδοτική του ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), με 657 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου –του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους-μέλους της Ε.Ε.– με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Ενα πολύ θετικό ορόσημο για την εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αποτέλεσε αξιόπιστο και συστηματικό αρωγό των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ωριμότητας της ηλεκτρικής της διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας αποκτά το 25% στον EuroAsia.

«Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής της μετάβασης», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. «Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός οροσήμου προς την υλοποίηση του στρατηγικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας και αίρει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου. «Η σημερινή συμφωνία είναι καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων και εντάσσεται στη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας, ΑΔΜΗΕ, συμμετέχει μαζί μας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, η υλοποίηση του οποίου τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector, Νάσος Κτωρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT