Στον Σπ. Θεοδωρόπουλο το 60% της ΙΟΝ

Η αύξηση του μεριδίου φέρνει αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Κυρίαρχος στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ κατέστη από χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς πλέον το ποσοστό του στην εταιρεία από 45% ανήλθε στο 60%, εξέλιξη που ήδη επέφερε αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα τα επόμενα χρόνια, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι ανάμεσα στον γνωστό επιχειρηματία και στους παλιούς μετόχους της ΙΟΝ, το ποσοστό που θα κατέχει στην εταιρεία ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορεί να φθάσει μέχρι το 75%. Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή του κ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ γίνεται μέσω της εταιρείας συμμετοχών που έχει δημιουργήσει μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez, της Bespoke SGA Holdings.

Μετά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, διευθύνων σύμβουλος της ΙΟΝ ορίστηκε ο Μίλτος Τριανταφύλλου, με προϋπηρεσία στη Vivartia (ως επικεφαλής του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών το διάστημα 2002-2008, στην Chipita ως σύμβουλος διοίκησης, ως διευθύνων σύμβουλος στην Bella Bulgaria (εταιρεία του Δημήτρη Βιντζηλαίου με την οποία είχε συνεργασία η «Νίκας» στη Βουλγαρία), καθώς και στη γνωστή αλυσίδα καφεστίασης «Γρηγόρης», ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει πλέον το αξίωμα του αντιπροέδρου στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΙΟΝ, από απλό μέλος που ήταν μέχρι χθες, ενώ πρόεδρος ορίστηκε η Ντίνα Κωτσιοπούλου, μέχρι χθες πλειοψηφούσα μέτοχος της ΙΟΝ. Η έγκριση του νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΙΟΝ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στην απόκτηση του επιπλέον ποσοστού στην ΙΟΝ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για τη συμμετοχή μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων».

Σε κοινή δήλωσή τους οι μέτοχοι της ΙΟΝ ανέφεραν: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και έπειτα από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει. Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».

Η ΙΟΝ ιδρύθηκε το 1930, με μια ομάδα μετόχων να δημιουργεί το εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας επί της οδού Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. To 1975 δημιουργείται η μονάδα παραγωγής στην Αρτα, εκεί όπου παρασκευάζεται και η περίφημη σοκοφρέτα. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη μία μονάδα παραγωγής στο Μαρκόπουλο Αττικής, η οποία προήλθε από την εξαγορά το 1999 της σοκολατοποιίας Mabel. Το 2021 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 121,69 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2022. Η κυριαρχία στην ΙΟΝ δεν αναμένεται ότι θα αποτελέσει την τελευταία κίνηση του κ. Θεοδωρόπουλου, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση εξαγορών και άλλων εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοδωρόπουλο να επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των αλμυρών σνακς, κλάδο που γνωρίζει καλά λόγω Chipita, κάτι όμως που για να γίνει απαιτείται να περάσουν προηγουμένως τρία χρόνια από την πώληση της Chipita στη Mondelez, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίας δεσμεύεται από τη συμφωνία με σχετική ρήτρα μη ανταγωνισμού.

Για την ώρα, πάντως, κατέχει την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», υπό την ομπρέλα της οποίας εντάχθηκαν ύστερα από συγχώνευση και οι εταιρείες «Εδεσμα» και «Αμβροσία», η «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.», το 60% της ΙΟΝ, το 21,6% της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ είναι συνιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας Wonderplant.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT