Ισχυρή η προοπτική των ελληνικών τραπεζών

Ισχυρή η προοπτική των ελληνικών τραπεζών

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η JP Morgan, εκτιμώντας πως οι μετοχές τους θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους παρά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους...

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η JP Morgan, εκτιμώντας πως οι μετοχές τους θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους παρά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους, το οποίο ξεπερνάει το 50%, έναντι 8% που είναι η άνοδος για τον πανευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών.

Με την πολιτική αβεβαιότητα να έχει εξαλειφθεί, η εστίαση της αγοράς θα στραφεί προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, η οποία θα υποστηρίξει τη συμπίεση του κόστους ιδίων κεφαλαίων του τραπεζικού κλάδου και θα οδηγήσει σε ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε μεγαλύτερες ροές κεφαλαίων, όπως επισημαίνει.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως ο κλάδος έχει πολλούς σημαντικούς υποστηρικτικούς καταλύτες στο επενδυτικό story του, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών προοπτικών της οικονομίας, των πολύ χαμηλών δεικτών δανείων προ καταθέσεων, των καταθετικών βάσεων και του περιορισμένου ανταγωνισμού.

Συνάντηση για τα θέματα που καίνε τους μικρομεσαίους

Γρήγορες αποφάσεις σε θέματα που καίνε τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες, όπως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τα νέα χρέη που δεν μπορούν να διευθετηθούν με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά, στη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς για να λειτουργήσουν όλα καλύτερα, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ωφεληθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αντίστροφη μέτρηση για τις έξυπνες γέφυρες  

Εάν δεν δοθεί παράταση, στις 7 Ιουλίου θα εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο της δημιουργίας «έξυπνων» υποδομών σε 13 περιφέρειες. Πρόκειται για διαγωνισμό που έχει ως αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ, με τη συνολική αξία του έργου να είναι 180 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ότι κάθε περιφέρεια θα κληθεί να προτείνει και να προτεραιοποιήσει ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους τις γέφυρες αρμοδιότητάς της, οι οποίες χρήζουν παρακολούθησης αναφορικά με τη στατική τους επάρκεια.    

Αλμα της ζήτησης για δομικά υλικά  

Επί σειράν ετών, και δη από το 2010 και μέχρι τουλάχιστον το 2021, η εγχώρια παραγωγή τσιμέντου όχι μόνο είχε περιοριστεί κατακόρυφα, αλλά επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος της εξαγόταν σε τρίτες χώρες, προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι εγχώριες μονάδες που βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας.

Πλέον, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, η ζήτηση για τσιμέντο και αδρανή υλικά είναι τόσο υψηλή, ώστε είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμη και εισαγωγές από γειτονικές χώρες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η επιτάχυνση των εργασιών στο Ελληνικό και ασφαλώς ο πολλαπλασιασμός των έργων υποδομής έχουν δημιουργήσει μια νέα περίοδο άνθησης και στα δομικά υλικά.   

27 εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα στον ΔΕΣΦΑ  

Είκοσι επτά  εταιρείες συνολικά, εκ των οποίων οι 17 διεθνείς, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη χρήση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, υποβάλλοντας αιτήματα για δέσμευση δυναμικότητας στο μη δεσμευτικό Market Test του ΔΕΣΦΑ.

Οι υπόλοιπες 10 είναι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ποσοστό 40% των αιτημάτων υποβλήθηκε από εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά.

Σημαντικό, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, ήταν το ενδιαφέρον όχι μόνο για τα υφιστάμενα αλλά και τα νέα σημεία διασύνδεσης του FSRU Αλεξανδρούπολης, του IGB, του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και των υπό ανάπτυξη FSRU στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο.

Ο ΔΕΣΦΑ αξιολογεί τις μη δεσμευτικές προσφορές για να εκπονήσει αναλυτικό σχέδιο πρότασης έργου, προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαραίτητες επενδύσεις για την επέκταση των υποδομών του συστήματος φυσικού αερίου. Η δεσμευτική φάση του Market Test θα ξεκινήσει εντός του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT