Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων καθυστερεί

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων καθυστερεί

Τεχνολογική υστέρηση διαπιστώνει σχετική έρευνα του ΣΕΒ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Μακρύς παραμένει ο δρόμος ωσότου οι επιχειρήσεις μετασχηματιστούν πλήρως ψηφιακά, αυτοματοποιώντας δηλαδή τις διαδικασίες τους μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αξιοποιεί και ευρήματα του Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Maturity Index-DMΙ) του ΣΕΒ.

Oπως επισημαίνεται, οι ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιοποιήθηκαν πέντε φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διάστημα 2019-2022, διαθέτοντας πλέον το 70% της μέσης ψηφιακής ωριμότητας των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί στρατηγική πρόκληση. Κατά την έρευνα, αν και το 85% των επιχειρήσεων διαθέτει κάποιο, στοιχειώδες έστω, περίγραμμα ψηφιακής στρατηγικής και το 74% κρίνει πως διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές για να την υλοποιήσει, μόλις το 58% έχει αναθέσει ρόλους ψηφιακού μετασχηματισμού σε υψηλόβαθμα στελέχη. Επίσης, το 53% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες κυρίως για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ μόλις τρεις στις δέκα τις υιοθετούν για την εξέλιξη του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte και τη Eurobank Digital Academy, διαπιστώνει ότι απαιτούνται και περισσότερες επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εταιρειών, «παρότι αποδίδουν γρήγορα και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ήδη αξία ή θα λάβουν σε σύντομο ορίζοντα». Συγκεκριμένα, μόλις το 31,3% των επιχειρήσεων επένδυσε πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 64,4% κυμαίνεται από 100.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Για την επόμενη τριετία, το 75% αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 100.000 ευρώ, ενώ ποσοστό άνω του 47% των μικρών και 88% των μεσαίων επιχειρήσεων θα επενδύσει από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Τα δύο τρίτα μετρούν, έστω σε έναν βαθμό, τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, ενώ το 56% ήδη λαμβάνει (ή θα λάβει τα επόμενα 1-2 χρόνια) αξία.

Τροχοπέδη η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας και η επάρκεια επενδυτικών κινήτρων.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι σήμερα το 63% των επιχειρήσεων αξιοποιεί κυρίως βασικά πληροφοριακά συστήματα σε τουλάχιστον 50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, μόλις το 13,5% των επιχειρήσεων αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής σε βαθμό άνω του 50% των κρίσιμων εσωτερικών διαδικασιών. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το ποσοστό (3%) των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί εκτεταμένα την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, καθώς και εκείνων (10%) που έχουν μεταβεί πλήρως στο ψηφιακό νέφος (cloud). Eξίσου χαμηλό είναι και το ποσοστό (11,5%) των επιχειρήσεων που έχουν ανεπτυγμένη στρατηγική για τη χρήση του Διαδικτύου των πραγμάτων, ενώ μόλις το 15% των επιχειρήσεων υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής κατά την επαφή του με τους πελάτες (B2C). Και μόλις το 31% συλλέγει και αναλύει συστηματικά δεδομένα πελατών, με τις επενδύσεις της επόμενης τριετίας σε τέτοια κανάλια να αναμένεται να εστιάσουν σε τεχνολογίες αιχμής (Blockchain, επαυξημένης πραγματικότητας κ.λπ.).

Σύμφωνα με την έρευνα, τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό των εταιρειών αποτελεί η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας και η επάρκεια επενδυτικών κινήτρων. Στο 36% των επιχειρήσεων της έρευνας καταγράφονται εσωτερικές αντιστάσεις, ενώ για το 23,5% τα επιχειρηματικά κίνητρα δεν επαρκούν. Η κατάρτιση ολοκληρωμένης, συνεκτικής ψηφιακής στρατηγικής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι συστηματικές επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια αποτελούν ορισμένους από τους άξονες δράσης που προτείνει ο ΣΕΒ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT