«Βουτιά» στις αξίες των ακινήτων στη βρετανική αγορά τον Ιούνιο

«Βουτιά» στις αξίες των ακινήτων στη βρετανική αγορά τον Ιούνιο

Επιταχύνθηκε η πτώση στις αξίες των βρετανικών ακινήτων τον Ιούνιο, προκαλώντας ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων σε όσους έχουν στεγαστικά δάνεια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Επιταχύνθηκε η πτώση στις αξίες των βρετανικών ακινήτων τον Ιούνιο, προκαλώντας ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων σε όσους έχουν στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τη Nationwide, η οποία συλλέγει δεδομένα για τη βρετανική αγορά ακινήτων, οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό 3,5% τον Ιούνιο, από 3,4% έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «βουτιά» που έχει σημειωθεί από το 2009 και φέρνει τη μέση τιμή των κατοικιών στις 262.239 στερλίνες. Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,1%, έπειτα από πτώση 0,1% τον Μάιο.

Ηδη οι δόσεις αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων έχουν εκτιναχθεί λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, με τα οποία η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Πλέον, οι traders «ποντάρουν» ότι το βασικό επιτόκιο θα ξεπεράσει το 6% μέχρι το τέλος του έτους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε το επιτόκιο κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης, στο 5%. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα, τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας είχαν δείξει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,7% τον Μάιο, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%.

Παρότι η πτώση των τιμών κατοικιών τον Ιούνιο ήταν μικρότερη από το προσδοκώμενο, η αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας συνολικά στην αγορά κατοικιών αναμένεται να κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ.

Ανησυχίες για την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων σε όσους έχουν στεγαστικά δάνεια.

«Η απότομη αύξηση στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να καταστεί μεγάλο βαρίδι για τη δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε. «Τα μακροπρόθεσμα κόστη δανεισμού έχουν ανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο της ανακοίνωσης του “μίνι προϋπολογισμού” πέρυσι, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει ακόμη επηρεάσει αρνητικά το κλίμα», συμπλήρωσε.

Ο Γκάρντνερ αναφερόταν στην αναστάτωση που επικράτησε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κρατικών δαπανών της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, οπότε και εκτινάχθηκε το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων. Εκτοτε η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί, αλλά εντείνεται εκ νέου με τις συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας, τα βρετανικά νοικοκυριά πλήρωσαν συνολικά σχεδόν 100 εκατ. στερλίνες περισσότερο σε δόσεις στεγαστικών σε σύγκριση με αυτά που δανείστηκαν τον Μάιο. Επρόκειτο για τον δεύτερο μήνα στη σειρά κατά τον οποίο οι δόσεις ξεπέρασαν το ύψος του δανεισμού, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1993, όταν άρχισαν να καταγράφονται οι συναλλαγές αυτού του είδους.

Επίσης, παρότι οι εγκρίσεις για λήψη στεγαστικών δανείων –αποτελεί ένδειξη μελλοντικού δανεισμού– αυξήθηκαν ελαφρώς στις 50.524, παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αυτό καταδεικνύει ότι τα επιτόκια επηρεάζουν και τους μελλοντικούς δανειολήπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT