Ανοδος 37,5% στο Χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο

Ανοδος 37,5% στο Χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη κατέγραψαν 120 εταιρείες και μόλις 23 είχαν απώλειες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών το πρώτο εξάμηνο του έτους, καλύπτοντας με το παραπάνω τις μετεκλογικές απώλειες, με πρωταγωνιστές επιλεγμένα blue chips, αλλά και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά τις πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις οποίες προχώρησαν κάποια χαρτοφυλάκια.

Πιο αναλυτικά, κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, o Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.278,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 85,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 3.098,66 μονάδες, στο +1,27% και στις 1.991,16 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,04% στις 1.009,03 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, o Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.278,61 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 2,05% ξεχώρισε η ΔΕΗ και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, και Titan. Στον αντίποδα, πτώση 2,81% σημείωσε η Βιοχάλκο, ενώ Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Quest και Cenergy έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78%, και ο τραπεζικός κατά 2,69%, σε επίπεδο μήνα τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 4,9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 5,3% για τις τράπεζες, ενώ η απόδοση εξαμήνου κινήθηκε στο 37,5% για το σύνολο του Χ.Α. και στο 57,5% για τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Beta Securities, το «ταμείο» του α΄ εξαμήνου στο Χ.Α. έγραψε κερδοφόρα απόδοση για 120 εταιρείες και μόλις 23 με απώλειες. Από τις κερδισμένες εταιρείες μόλις 38 σημείωσαν απόδοση καλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη, γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος είχε περισσότερους δεικτοβαρείς εκφραστές, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπεραποδίδουν σημαντικά έναντι του δείκτη.

Η συναλλακτική δραστηριότητα προσέγγισε τα 108 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 48,2% σε σχέση με πέρυσι, δείχνοντας την ανάλογη συνέπεια με την αύξηση που καταγράφηκε στις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ νέες εισροές καταγράφηκαν κυρίως από Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του πενταμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT