Υψηλότερη ανάπτυξη «βλέπει» η UniCredit

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχώρησε η UniCredit, τοποθετώντας την στο 1,8% από 1,4% προηγουμένως, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για το 2024 στο 1,5%. Η αύξηση της διάθεσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει. Επιπλέον, η χαλάρωση των τιμών της ενέργειας θα μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση των εισοδημάτων από την εργασία και την άρση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Πάντως η ιταλική τράπεζα αναμένει πως έπειτα από οριακή συρρίκνωση το α΄ τρίμηνο, θα σημειωθεί μια μέτρια επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, αντανακλώντας τη χαλάρωση των έκτακτων παραγόντων που επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα στην αρχή του έτους και την ανάκαμψη στις επενδύσεις.

Επιστροφή εισφορών ύψους 21 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ

Tην Τρίτη 4 Ιουλίου θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ 21 εκατ. ευρώ σε 8.659 δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούνταν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη δεύτερη από τις διαδοχικές καταβολές που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε κλάδους  επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για τα έτη 2019 και 2020. Το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Οι επιστροφές  γίνονται σε  όσους υπέβαλαν αίτηση μέχρι 27.06.2023 και δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ.

Ενίσχυση μεγεθών αναμένει η Epsilon Net

Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να εμφανίσει η Epsilon Net, ύστερα και από τη συμμετοχή με 7,5% της Εθνικής Τράπεζας στην εταιρεία πληροφορικής. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Μίχος, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση, μέσα στην επόμενη τριετία η Epsilon Net αναμένεται να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών, ύψους 75 εκατ. ευρώ, του 2022, διατηρώντας το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) σε ποσοστό άνω του 30%.   

Η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ

Σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένει η HSBC από τον τουρισμό φέτος, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2%. Οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 30% ετησίως και κατά 40% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, με τις τουριστικές εισπράξεις να αυξάνονται επίσης κατά 40%, όπως τονίζει. Οι εισπράξεις συνέβαλαν περίπου στο 10% του ΑΕΠ το 2019 και περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι και αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να συμβάλουν σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1% στην ανάπτυξη μόνο μέσω των εισπράξεων από το εξωτερικό, εξηγεί η βρετανική τράπεζα.

Ισχυρός μηχανισμός παραγωγής έργων

Ακόμη και την κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου έχει αρχίσει να «βάζει στο μάτι» η διοίκηση της Intrakat, θεωρώντας ότι η εξαγορά της Ακτωρ θα δώσει στην εισηγμένη αυτό που της λείπει, έναν ισχυρό μηχανισμό (εξοπλισμό και ανθρώπους) παραγωγής έργων. «Η Ακτωρ είναι ένα θηρίο. Μπορεί να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν της, καθώς η προσωρινή απαξίωση δεν σημαίνει ότι έχει απολέσει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων. Απλώς χρειάζεται την κατάλληλη διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, που άλλωστε έχει θητεύσει και για 2,5 χρόνια στο «τιμόνι» της εταιρείας, πριν από τη μετακίνησή του στην Intrakat πριν από έναν χρόνο. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου η εταιρεία έχει κατορθώσει να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της από 142 εκατ. ευρώ σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν αυξηθεί από 80 εκατ. ευρώ σε 169 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT