Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το επιχειρείν

Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το επιχειρείν

Εταιρείες «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας και οικονομία του Διαστήματος

5' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η επιχειρηματική δραστηριότητα, παραδοσιακά, αποτελούσε μια δύσκολη διαδρομή μέσα από χαράδρες και βουνά, όπου η αλλαγή πορείας ήταν ιδιαίτερα αργή. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αν και το επιχειρείν παραμένει ένα απαιτητικό τερέν ως περισσότερο ψηφιοποιημένο, επιτρέπει την ευκολότερη αλλαγή ρότας και επιχειρηματικού μοντέλου – ακόμη και μέσα σε εικοσιτετράωρα. Η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, η ρομποτική τεχνολογία και ο θησαυρός των ψηφιακών δεδομένων δημιουργούν νέες ευκαιρίες και νέες αγορές για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι η Avokado, η νέα εταιρεία του ομίλου Mytilineos, που παρέχει υπηρεσίες «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας με στόχο η ζήτηση από τον καταναλωτή να καλύπτεται από την προσφορά. Σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από πηγές, όπως φράγματα, λιγνιτωρυχεία και εργοστάσια φυσικού αερίου απευθείας στους καταναλωτές. Στο μέλλον αυτό θα αλλάξει, η σχέση μεταξύ καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρησης) και παρόχου θα γίνει αμφίδρομη, με τον πρώτο να παράγει μέσω ενός φωτοβολταϊκού ενέργεια την οποία θα αποθηκεύει σε κάποια μπαταρία και θα είναι σε θέση να τη «γυρίζει» στο δίκτυο. Με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ενεργειακών απαιτήσεων, η Avokado, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει τη βέλτιστη αποθήκευση και αξιοποίηση της ενέργειας. Η Avokado όμως, είναι μία από τις εταιρείες της νέας ψηφιοποιημένης πραγματικότητας που αυξάνονται και πληθύνονται. Ποια είναι η αιτία;

«Οι πολλές και διαφορετικές κρίσεις που έχουν προηγηθεί, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η ενεργειακή κρίση, έχουν ωθήσει τις εταιρείες στην αναζήτηση νέων ευκαιριών σε μη παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο ή η ναυτιλία. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις επανεφεύρουν τον εαυτό τους, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν λύσεις σε καινούργια προβλήματα» εξηγεί στην «Κ» ο Δημήτρης Δημητριάδης, μελλοντιστής (futurist) και μέλος της ομάδας της Ειδικής Γραμματείας Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Η Avokado, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει τη βέλτιστη αποθήκευση και αξιοποίηση της ενέργειας.

Ενα ακόμη πεδίο άνθησης, άγνωστης μέχρι πρότινος, επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί η νέα οικονομία του Διαστήματος, της οποίας η αξία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2040. Ως εκ τούτου, η εμπορική δραστηριότητα στο Διάστημα αυξάνεται συνεχώς, δεν σχετίζεται μόνο με τους δορυφόρους, αλλά και με σειρά άλλων διαστημικών υποδομών και εξοπλισμών, όπως οι σταθμοί βάσης και τα οχήματα εκτόξευσης των οποίων οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι σημαντικές. Σε αυτό το υπόβαθρο εντάσσεται η ίδρυση της Space Leasing International (SLI), της νέας θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Libra με επικεφαλής τον Γιώργο Λογοθέτη. Η εταιρεία θα μισθώνει περιουσιακά στοιχεία κρίσιμα για τη διαστημική οικονομία, υιοθετώντας αντίστοιχο μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης με αυτό που υιοθετεί στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Με τον τρόπο αυτό θα διευρυνθεί η χρήση διαστημικού εξοπλισμού από εταιρείες και φορείς που επιδιώκουν να αναπτύξουν δραστηριότητα στο Διάστημα ή να αντλήσουν πολύτιμα δεδομένα.

Η δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος, λόγω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, έχει επιτρέψει στην «Καριέρα», που ελέγχει τον ιστότοπο kariera.gr, να μεγεθύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, στόχος που επιτυγχάνεται μέσω και της πρόσφατης εξαγοράς αριθμού εταιρειών της αμερικανικής Career Builder με έδρα το Σικάγο και πωλητή το fund Apollo. Η εν λόγω εταιρεία της νέας εποχής αναμένεται φέτος να εμφανίσει ενοποιημένο τζίρο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (Ebitda), επιδιώκοντας να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε δύο χρόνια.

Η λίστα της νέας γενιάς εταιρειών είναι μακρά, συμπεριλαμβάνοντας την People Cert, που έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ και δραστηριοποιείται στις πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Ανάπτυξη έργων στην αγορά ακινήτων με ψηφιακά νομίσματα

To blockchain, δηλαδή η τεχνολογία των αποκεντρωμένων ψηφιακών συναλλαγών, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Σήμερα οι παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές καταγράφονται σε τοπικές βάσεις δεδομένων, οι οποίες συνδέονται με τα συστήματα των κεντρικών τραπεζών και επικαιροποιούνται αφότου ολοκληρωθούν. Αντίθετα, στο blockchain οι συναλλαγές (π.χ. μέσω κρυπτονομισμάτων) δεν αποθηκεύονται κεντρικά. Κατανέμονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών και ομαδοποιούνται σε συστοιχίες («blocks») που συνδέονται μεταξύ τους με χρονολογική σειρά, δημιουργώντας μια αλυσίδα («chain»). Αυτού του είδους οι συναλλαγές μέσω blockchain, που δεν απαιτούν μεσάζοντες και προστατεύονται από σύνθετους μαθηματικούς αλγορίθμους, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις απάτης, έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Πώς λειτουργεί στην πράξη μια συναλλαγή μέσω τεχνολογίας blockchain στην αγορά ακινήτων; Μέσω ειδικής πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν σε ένα σχεδιαζόμενο έργο ανάπτυξης ακινήτων, ανταλλάσσοντας ευρώ με stable coin (η αναλογία είναι 1 προς 1), δηλαδή κρυπτονομίσματα των οποίων η τιμή είναι σταθερή. Στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής, λαμβάνουν tokens, δηλαδή ανταλλάξιμες μάρκες που συνοδεύονται με τα γνωστά ως «έξυπνα συμβόλαια». Πρόκειται για προγράμματα κώδικα που ενεργοποιούνται και εκτελούνται όταν ικανοποιηθούν, αυτόματα, συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απόδοση 10% σε ετήσια βάση, για χρονικό διάστημα τριών ετών, επί του επενδεδυμένου αρχικού κεφαλαίου. 

«Μέσω της τεχνολογίας blockchain αποτυπώνεται η λογική της ιδιοκτησίας σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Ετσι, δίδονται λύσεις σε προβλήματα που παραδοσιακά είχαν ταλανίσει την αγορά ακινήτων, όπως η εξασφάλιση ρευστότητας για τη χρηματοδότηση μεσαίων ή μεγάλων έργων. Κατ’ επέκταση, καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε ένα project, χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων, επενδυτών λιανικής που θα επιθυμούσαν να επενδύσουν μικρά ποσά στα ακίνητα», εξηγεί ο Δημήτρης Δημητριάδης, που είναι συνιδρυτής της Zoldar Agency, συμβουλευτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών blockchain. H Zoldar Agency, από κοινού με την Grant Thornton Κύπρου και τη δικηγορική εταιρεία The hybrid LawTech Firm, έχουν δημιουργήσει τη Future Estate Alliance. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει αντικείμενο την πραγματοποίηση συναλλαγών στην αγορά ακινήτων μέσω της τεχνολογίας blockchain, όπου δηλαδή ο επενδυτής λαμβάνει ανταλλάξιμες μάρκες (tokens) που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της αξίας ενός project.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, για να είναι συμφέρουσα η χρηματοδότηση ενός έργου ανάπτυξης ακινήτων μέσω της τεχνολογίας blockchain, θα πρέπει να διαθέτει προϋπολογισμό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης έργων δεν επιτρέπει μόνο τη συμμετοχή μικροεπενδυτών, που, ειδάλλως, θα ήταν αδύνατη ή ασύμφορη, αλλά οδηγεί και στην ευκολότερη εξασφάλιση φθηνότερης ρευστότητας. Ενα από τα πλεονεκτήματα της επένδυσης, μέσω tokens, στην αγορά ακινήτων σχετίζεται με το γεγονός ότι κάθε συναλλαγή γίνεται γνωστή σε όλους τους συμμετέχοντες στη χρηματοδότηση ενός έργου μέσω blockchain. «Το μέλλον είναι στην ψηφιοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων μέσω της τεχνολογίας blockchain», καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT