Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η άνοδος ενοικίων στο λεκανοπέδιο Αττικής

Συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η άνοδος ενοικίων στο λεκανοπέδιο Αττικής

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των τιμών ενοικίασης, καθώς πλέον η μέση ζητούμενη τιμή στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει σχεδόν αγγίξει τα 9 ευρώ/τ.μ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των τιμών ενοικίασης, καθώς πλέον η μέση ζητούμενη τιμή στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχει σχεδόν αγγίξει τα 9 ευρώ/τ.μ. (8,95 ευρώ/τ.μ.), δηλαδή μια τιμή που πριν από την οικονομική κρίση συναντούσε κανείς μόνο σε επιλεγμένες περιοχές, όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός. Σήμερα αποτελεί τον μέσο όρο της αγοράς στην Αττική. Κατά το δεύτερο τρίμηνο η ετήσια αύξηση στο λεκανοπέδιο ανήλθε σε 5,2%, ελαφρώς υψηλότερη από το 4,9% του πρώτου τριμήνου του 2023 και τα 8,6 ευρώ/τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ξεπερνάει πλέον τα 9,5 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ακόμη κι έτσι βέβαια, τα ενοίκια στο κέντρο απέχουν από τη μέση τιμή των 9,95 ευρώ/τ.μ. που είχε καταγραφεί λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ακολούθησε μια μικρή διόρθωση, αλλά κατά το τελευταίο εξάμηνο η τάση είναι και πάλι ανοδική.

Βόρεια και νότια

Τα υψηλότερα ενοίκια παρατηρούνται πάντως στα βόρεια και τα νότια προάστια, όπου και ο ρυθμός αύξησης είναι ακόμη ταχύτερος. Στα βόρεια προάστια η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 10,7 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,7%. Ετσι, ένα τυπικό διαμέρισμα των 100 τ.μ. κοστίζει πλέον 1.070 ευρώ τον μήνα. Στα νότια προάστια οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες, καθώς ανέρχονται σε 11,3 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ή 1.130 ευρώ για ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ. Σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 6,8%.

Στα 9 ευρώ/τ.μ. η μέση τιμή, όταν πριν από την οικονομική κρίση η τιμή αυτή αφορούσε επιλεγμένες περιοχές όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός.

Το μόνο θετικό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει παρατηρηθεί μια μερική αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου των ενοικίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ο μέσος ρυθμός αύξησης είχε διαμορφωθεί σε 8,5%. Αυτό βέβαια δεν μοιάζει να απασχολεί ιδιαίτερα όσους αναζητούν να μισθώσουν ακίνητο αυτήν την περίοδο, διαπιστώνοντας ότι λίγα διαμερίσματα μπορούν να ικανοποιήσουν τα «θέλω» τους, σε συνδυασμό με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Εκτός από τη νέα ζήτηση για ενοικίαση, δηλαδή αυτήν που προστίθεται στην αγορά από νέα νοικοκυριά ή όσους π.χ. έχουν πουλήσει το ακίνητό τους και μένουν πλέον στο ενοίκιο, άλλη μια κατηγορία ανθρώπων που βρίσκεται σε αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση, αναφέρεται σε όσους έχουν αποχωρήσει από το ακίνητο που μίσθωναν, διότι έληξε το συμβόλαιό τους και ο ιδιοκτήτης αξίωσε μεγάλη αύξηση.

Ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων έχει μάλιστα πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ουσιαστικά σε αναζήτηση ακινήτου βρίσκονται και ενοικιαστές, των οποίων τα συμβόλαια έληγαν το 2020 ή το 2021 και απλώς είχαν παραταθεί (χωρίς αύξηση ενοικίου) σιωπηλά, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημική κρίση.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών αξιώνουν υψηλότερο ενοίκιο, με αποτέλεσμα πολλοί να μην είναι σε θέση (ή να μην επιθυμούν) να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT