Μόλις 1 στους 10 οφειλέτες έχει επανενταχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις

Μόλις 1 στους 10 οφειλέτες έχει επανενταχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις

Μικρό ενδιαφέρον 27 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για τις 72 και 120 δόσεις

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Προβληματισμός επικρατεί στο νέο οικονομικό επιτελείο και στην ΑΑΔΕ για το μικρό ενδιαφέρον επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων. Οι Αρχές αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα αναζητήσουν τους λόγους που οι οφειλέτες γυρνούν την πλάτη (με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα) στην τρίτη ευκαιρία που τους δίνεται.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 27 μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων μόλις 11% των δυνητικά οφειλετών που μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων (για τα χρέη της πανδημίας) και στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν ξεκινήσει ήδη να πληρώνουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι οφειλέτες έμειναν εκτός ρύθμισης και γιατί. Οπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των οφειλετών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά όσοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους φόρους τους και διαφορετικά όσοι φοροδιαφεύγουν και πιάστηκαν στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους φόρους τους θα πρέπει να έχουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο σε αντίθεση με τους φοροφυγάδες και μάλιστα με όσους έχουν εντοπιστεί περισσότερες από μία φορές να ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο. Για αυτούς ενδεχομένως οι όροι να είναι εξαιρετικά αυστηροί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρη (μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1), «στο τέλος Ιουλίου θα γίνει μια αξιολόγηση των ρυθμίσεων ώστε να δούμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, πού ήταν θετικές, ποιες πέτυχαν περισσότερο από κάποιες άλλες, ώστε να σταματήσουμε να κάνουμε μια συνεχή συζήτηση. Θα πρέπει να έχουμε ένα σύστημα ρυθμίσεων το οποίο θα πρέπει να είναι με έναν τρόπο πάγιο και να μην αλλάζει κάθε φορά».

Η συζήτηση θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και αφού προηγουμένως η ΑΑΔΕ αποστείλει ειδοποιητήρια στους οφειλέτες που μπορούν να ενταχθούν στις δύο ρυθμίσεις που «τρέχουν», δηλαδή αυτές που αναβίωσαν αλλά και του νέου σχήματος των 36 ή 72 δόσεων για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης.

Χ. Θεοχάρης: Θα πρέπει να έχουμε ένα σύστημα ρυθμίσεων το οποίο να μην αλλάζει κάθε φορά.

Με τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τα εξής:

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων. Στις 36-72 δόσεις (χρέη πανδημίας) και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 22.418 φορολογούμενοι με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 311,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Χρέη ενεργειακής κρίσης. Μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.533 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει τα 196,8 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το νέο οικονομικό επιτελείο, στην πάγια ρύθμιση οφειλών η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εις χείρας τρίτων.

Η λίστα μεγαλοοφειλετών

Σημειώνεται ότι μετά τις 4 Αυγούστου τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ο ΕΦΚΑ θα έχουν επικαιροποιήσει τη λίστα με όσους χρωστούν σε Δημόσιο και Ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Η λίστα αυτή θα δημοσιοποιηθεί και θα αφορά την περίοδο 2020-2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT