Εκδοση 7ετούς ομολόγου από τη Mytilineos

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Ανοίγει σήμερα στις 10 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης το βιβλίο προσφορών της Mytilineos για την έκδοση του 7ετούς διάρκειας ομολόγου 300-500 εκατ. ευρώ.

Το εύρος της απόδοσης καθορίστηκε από τους συντονιστές κύριους αναδόχους στο 4%-4,5%. Οπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς εντός της ελληνικής επικράτειας στο σύνολο του επενδυτικού κοινού.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές και ποσοστό 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ ειδικών επενδυτών και ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν το ομολογιακό δάνειο δεν καλυφθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τότε η έκδοσή του θα ματαιωθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για κάθε ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών ατόκως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για την αποπληρωμή άλλων δανείων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και λιγότερο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Η τελευταία φορά που η εταιρεία βγήκε στις αγορές ήταν το 2017 με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αποπλήρωσε νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης.

Η Mytilineos είναι η εταιρεία που θα τεστάρει πρώτη την ελληνική αγορά ομολόγων, η οποία παρέμεινε «παγωμένη» για ένα χρόνο. «Εχουμε δώσει το σήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η Mytilineos θα παίξει τον ρόλο της στην εθνική προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων σε τραπεζίτες και χρηματιστές ενόψει της έκδοσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε κατάλληλη τη συγκυρία για την έκδοση ομολόγου αφού, όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι εθνικές εκλογές, υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θετικό επιχειρηματικό κλίμα.

Ανοίγει σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών – Στόχος, η άντληση 300-500 εκατ. ευρώ.

Η Mytilineos απευθύνεται εκ νέου στις αγορές, έχοντας ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, τις σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους κλάδους ενέργειας και μεταλλουργίας και τον διεθνοποιημένο χαρακτήρα της. Το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας βελτιώνεται διαρκώς, παρά τις μεγάλες επενδύσεις εντός και εκτός της χώρας. Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε τη μεγάλη επένδυση ύψους 1,16 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ στον Καναδά.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο λόγος προσαρμοσμένου καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,03χ, επίπεδο που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας αντιστοιχεί σε επενδυτική βαθμίδα, στην οποία στοχεύει η εταιρεία εξετάζοντας παράλληλα και πιθανή εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Αλλωστε, η Fitch πρόσφατα αναβάθμισε την εταιρεία σε ΒΒ+ μειώνοντας στο ελάχιστο την απόσταση που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα. To 2023 ξεκίνησε δυναμικά για την εταιρεία καταγράφοντας υψηλά επίπεδα απόδοσης και κερδοφορίας, παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε για τον όμιλο Mytilineos με καθαρά κέρδη ύψους 143 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 113%.

Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,04 ευρώ αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αύξηση κατά 72% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν σε 225 εκατ. ευρώ έναντι 130 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αυξημένος κατά 30% εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών που ανήλθε σε 1,358 δισ. σε σύγκριση με 1,042 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τόσο οι προοπτικές του κλάδου ενέργειας όσο και του κλάδου μεταλλουργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, παραμένουν θετικές για το σύνολο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT