Δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας

Δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας

Οι διασυνδέσεις θα κρίνουν και το στοίχημα ανάδειξης της χώρας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Προοπτικές ενίσχυσης του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας στα βόρεια σύνορα της χώρας ανοίγει η νέα γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, που ολοκληρώθηκε και τέθηκε στις 30 Ιουνίου σε δοκιμαστική λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ και τον αντίστοιχο διαχειριστή της Βουλγαρίας. Πρόκειται για τη δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης 400 kV, που ξεκινά από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Ροδόπη και καταλήγει στον υποσταθμό Μαρίτσα στη Βουλγαρία, μήκους 151 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η νέα διασύνδεση αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία από το φθινόπωρο και προβλέπεται να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στα σύνορα των δύο χωρών σε 1.400 MW για την κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία και σε 1.700 MW για την αντίστροφη κατεύθυνση.

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ., αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (TYNDP) του ENTSO-E, καθώς και στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

Η ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, καθώς η δυναμικότητα των διασυνδέσεων θα κρίνει και το κατά πόσον πράγματι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες διεθνείς διασυνδέσεις περιλαμβάνει την ενίσχυσή τους με μια δεύτερη διασύνδεση με την Αλβανία, με γραμμή μεταφοράς 400 kV και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, μια δεύτερη γραμμή μεταφοράς 400 kV με την Τουρκία με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029 και μία επίσης δεύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση με την Ιταλία δυναμικότητας 1.000 ΜW με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 25% στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Εuroasia) ενώ με την υποστήριξη του ΑΔΜΗΕ προχωράει και το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (έργο GREGY). Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και τη μετοχική συμμετοχή του στο έργο που αναπτύσσει η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου. Στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι επίσης, αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο, και η διεθνής διασύνδεση της χώρας με τη Δυτική Ευρώπη που θα διασχίζει τα Δυτικά Βαλκάνια και θα καταλήγει στην Αυστρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT