Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.300 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.300 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,10% και έκλεισε στις 1.292,72 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά εννέα ετών, παρά το επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν και η νευρικότητα ήταν έντονη και οι ενδοσυνεδριακές πιέσεις δεν έλειψαν, ωστόσο οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες, blue chips, αλλά και mid-caps προσέφεραν τα απαραίτητα στηρίγματα στην άνοδο, η οποία και επιταχύνθηκε λίγο πριν από τη λήξη των συναλλαγών.

Πάντως, εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως βραχυπρόθεσμα αναμένονται ήπιες κινήσεις. Με την αγορά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και με την επενδυτική βαθμίδα να έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, ο Γενικός Δείκτης ενδεχομένως να βρει σημαντικές αντιστάσεις στην περιοχή των 1.290-1.320 μονάδων το επόμενο διάστημα σε περίπτωση νέας ανοδικής προσπάθειας, εκτιμά η Depolas Investment Services.

O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 1.292,72 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 86,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,20% στις 3.135,94 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,46% στις 2.020,24 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ράλι 6,31% ξεχώρισε η Lamda Development, ενώ ακολούθησαν με άνοδο άνω του 3% οι Jumbo και Aegean και με κέρδη άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Titan και Βιοχάλκο. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν HELLENiQ ENERGY και Quest και με ήπια πτώση έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, OTE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως βραχυπρόθεσμα αναμένονται ήπιες κινήσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2% στις 1.029.25 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +3,13%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί στο +2,75%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,46% και την Alpha Bank κατά 1,13%.

Μπορεί το sell-off της πρώτης μετεκλογικής συνεδρίασης του Χ.Α. να φόβισε αρκετούς, πείθοντάς τους να κατοχυρώσουν κέρδη, παρ’ όλα αυτά αποδείχθηκε πως αποτέλεσε αγοραστικό σήμα, κάτι σύνηθες σε μία ανοδική αγορά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Η αφορμή για την ανοδική έξαρση ήταν μια δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει μέσα στο καλοκαίρι και νωρίτερα από τις αναμενόμενες συνεδριάσεις των οίκων, όπως επισημαίνει ο αναλυτής. «Η αγορά κινείται με νέα και είναι και σημαντικά ευαίσθητη στα θετικά, παρ΄ όλα αυτά σημειώνουμε και πάλι ότι δεν βιαζόμαστε για την αναβάθμιση, μια και το Χ.Α. συνεχίζει να μαζεύει νέους επενδυτές προεξοφλώντας αυτή την εξέλιξη», προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Ο τραπεζικός κλάδος, πάντως, όπως τονίζει, έχει την τιμητική του, μια και α) έχει καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα έπειτα από χρόνια, β) οι αριθμοδείκτες του είναι σε πολύ καλά επίπεδα, γ) μετά την επενδυτική βαθμίδα θα αποτιμούνται ακόμη υψηλότερα, όπως και όλες οι ελληνικές εισηγμένες, δ) η αύξηση των δανείων μπορεί να τους δώσει σημαντικά λειτουργικά κέρδη, κάτι που έχουν ξεχάσει τόσα χρόνια και ε) θα ξεκινήσουν να δίνουν μέρισμα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Τέλος, είναι οι πιο εμπορεύσιμες μετοχές στην αγορά, με κεφαλαιοποιήσεις που μπορούν να αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT