Τι συζητούν στο City για το Χρηματιστήριο

Τι συζητούν στο City για το Χρηματιστήριο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Αν η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας λειτουργεί ήδη ευεργετικά για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη μπορεί να κάνει θαύματα, εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές που προσδιορίζουν αυτή την εξέλιξη ως το επόμενο ορόσημο. Η Ελλάδα υποβιβάστηκε σε αναδυόμενη αγορά στις αρχές της περιόδου των μνημονίων, με αποτέλεσμα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες και ποιοτικά χαρακτηριστικά να φύγουν, δίνοντας τη θέση τους σε πιο επιθετικά, κερδοσκοπικά κεφάλαια. Η επανάκτηση του status της ανεπτυγμένης αγοράς εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πραγματικότητα σε ένα χρόνο από σήμερα, πιθανόν και νωρίτερα. Θα πρέπει όμως και η ελληνική αγορά να αποκτήσει περισσότερο βάθος και μεγαλύτερο εύρος. Η πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ σίγουρα θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως και η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Αυξήθηκαν οι νέες επιχειρήσεις το α΄ εξάμηνο

Αυξητική πορεία κατέγραψε ο αριθμός σύστασης νέων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Ιουνίου συστάθηκαν ελαφρώς περισσότερες από 30.600 επιχειρήσεις έναντι 25.340 το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Υπήρξε δηλαδή αύξηση κατά περίπου 21% στον αριθμό των συστάσεων νέων επιχειρήσεων.

Οργανωτικές αλλαγές σε Σαράντη και Φουρλή

Οργανωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στον όμιλο Σαράντη. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου γνωστοποιήθηκε πως η Ελένη Παππά, που είχε αναλάβει υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας και εξυπηρέτησης μετόχων, αποχώρησε, με τον Χρήστο Βάρσο, οικονομικό διευθυντή του ομίλου, να αναλαμβάνει τα συγκεκριμένα καθήκοντα από 30 Ιουνίου. Η κ. Παππά αναλαμβάνει την ίδια θέση (group investor relations and corporate affairs) στον όμιλο Φουρλή ενόψει και της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Trade Estates, του βραχίονα επενδυτικών ακινήτων του ομίλου.    

Στις κρίσιμες πρώτες ύλες το αλουμίνιο

Οι προσπάθειες του Ευάγγελου Μυτιληναίου ως προέδρου της Eurometaux να αναδείξει τη σημασία του αλουμινίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία στο εσωτερικό των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών και οι οξύτατες δημόσιες παρεμβάσεις του έπιασαν τόπο. Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να συμπεριλάβουν το αλουμίνιο στις κρίσιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση (Critical Raw Materials Act). Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.  

Εκδήλωση με ομιλητή τον Ντάρον Ατζέμογλου  

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργανώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με βασικό ομιλητή τον Ντάρον Ατζέμογλου, Institute Professor of Economics του ΜΙΤ. Αφορμή της εκδήλωσης είναι η έκδοση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Power and Progress». Ο κ. Ατζέμογλου εστιάζει στην τεχνολογία και στον ρόλο της στην οικονομική πρόοδο, στην οργάνωση της παραγωγής των επικοινωνιών και στη μεγιστοποίηση της ευημερίας. Το βιβλίο κάνει αναδρομή στον Μεσαίωνα, στη βιομηχανική επανάσταση και φθάνει μέχρι σήμερα και τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Κεντρικός στόχος του βιβλίου είναι να ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις και απόψεις για τον ρόλο και την επίδραση της τεχνολογίας στη δημιουργία πλούτου, τονίζοντας ότι υπό προϋποθέσεις οι τεχνολογίες αιχμής μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των κοινωνιών και των δημοκρατιών προς όφελος των περισσοτέρων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 17.00 και θα μεταδοθεί από το κανάλι του ΙΟΒΕ στο YouTube.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT