Προοπτικές αύξησης επενδύσεων «βλέπουν» οι ξένοι αναλυτές

Προοπτικές αύξησης επενδύσεων «βλέπουν» οι ξένοι αναλυτές

Το 61% των funds που τοποθετείται σε αναδυόμενες αγορές έχει μηδενικές θέσεις στην Ελλάδα, σημειώνει η JP Morgan

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που σηματοδοτεί η δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προκλήσεις παραμένουν και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, ώστε η Ελλάδα και τα ελληνικά assets να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. «Από την επιβίωση στην αναζωογόνηση» έχει περάσει πλέον η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, με την άνετη επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές να ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση της ανάπτυξης, όπως σχολιάζει το fund DWS, θυγατρική εταιρεία της Deutsche Bank. Η Ελλάδα έχει σίγουρα γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις. Το οικονομικό τοπίο της χώρας, που κάποτε μαστιζόταν από καταστροφική κρίση χρέους, γνώρισε αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, τονίζει χαρακτηριστικά. Οι μέρες της λιτότητας πέρασαν και, αντίθετα, οι φόροι μειώθηκαν και η φορολογική συμμόρφωση βελτιώθηκε. Η πανδημία έδωσε ώθηση στην ψηφιοποίηση, αν και άλλα τμήματα των υποδομών της χώρας έχουν σημαντικές ελλείψεις. Ωστόσο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί «σημαντική πηγή ανησυχίας», όπως προειδοποιεί η DWS, «και η αντιμετώπισή του είναι ζωτικής σημασίας».

Η Ελλάδα θα χρειαστεί να επεκτείνει τη βάση των εξαγωγών της πέρα από παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία. Οι επενδύσεις στην καινοτομία και την ενίσχυση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμες για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού, επισημαίνει το γερμανικό fund. H μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις θα ήταν επίσης σημαντικά κεφάλαια στη συνέχιση του success story, που έχει γίνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως προσθέτει. Από την πλευρά της, η JP Morgan υπογραμμίζει την απουσία τοποθετήσεων των ξένων επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Οπως παρατηρεί, παρά το ισχυρό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεπερνάει το 35% από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές των αναδυομένων αγορών είναι έντονα αρνητικοί απέναντι στην Ελλάδα, με το 61% των funds να έχει μηδενικές θέσεις και κανένα να μην έχει θέσεις άνω του 2%. Η ελληνική αγορά έχει παρόμοιο προφίλ με τις αγορές των Φιλιππίνων, της Ουγγαρίας και του Περού, όπως επισημαίνει. Η εξήγηση, κατά την JP Morgan, είναι ότι o δείκτης MSCI Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στις 5 μονάδες μόλις, έναντι των 100 μονάδων το 1998 όταν ξεκίνησε διαπραγμάτευση.

Η αμερικανική τράπεζα ελπίζει πως οι «πληγές» που απέκτησαν οι επενδυτές στο παρελθόν, όταν είχαν τοποθετηθεί στην Ελλάδα, θα κλείσουν, με την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 να αναμένεται έτσι να αποτελέσει «ένα είδος ευλογίας». Η ίδια αποφασίζει να δώσει έτσι σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε «υπεραπόδοση» (overweight) από ουδέτερη πριν, λόγω του ευνοϊκού αναπτυξιακού προφίλ της χώρας έπειτα από τις εκλογές, καθώς «η Ν.Δ. αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση για την τήρηση των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων». Η JP Morgan εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2% έναντι 0,6% για την Ευρωζώνη, χάρη στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, ιδίως στο δημοσιονομικό μέτωπο, με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT