Υψηλότερη ανάπτυξη φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Υψηλότερη ανάπτυξη φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Αύξηση ΑΕΠ 2,3% το 2023 και 2,7% το 2024 «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα και στην αύξηση του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα το 2024, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην έκθεση που παρουσίασε χθες.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο παρουσιάζει τρία εναλλακτικά σενάρια, όπου το πρώτο ενσωματώνει την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου. Στο σενάριο αυτό γίνεται η παραδοχή της άμεσης διάχυσης του χαμηλότερου κόστους δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και ειδικότερα η εξάλειψη του πρόσθετου κινδύνου στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η επενδυτική βαθμίδα, στον βαθμό που τα θετικά αποτελέσματά της διαχυθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία, θα προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,3% το 2023 και στο 2,7% το 2024, δηλαδή 0,1 και 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας πάνω από το βασικό σενάριο. Συνεπώς, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να έχει αξιόλογη θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας, πέρα από τις ευνοϊκές επιπτώσεις στη διαχείριση του δημοσίου χρέους».

Το δεύτερο σενάριο ενσωματώνει μια ταχύτερη μείωση των εισοδηματικών ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και των αυξημένων τιμών και υποτίθεται ότι θα προκαλέσει μείωση των κρατικών μεταβιβάσεων κατά 10% σε σχέση με το βασικό σενάριο. Ουσιαστικά η μείωση των κρατικών μεταβιβάσεων θα περιορίσει την ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών και θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε μεγέθυνση 2% το 2023 και 2,1% το 2024, δηλαδή 0,2 και 0,1 κάτω από το βασικό σενάριο (2,2% ανάπτυξη το τρέχον έτος και το 2024).

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι εκτιμή- σεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός οφείλεται κατά 45% στα επι- χειρηματικά κέρδη.

Τέλος, το τρίτο σενάριο υποθέτει μια καλύτερη του αναμενομένου πορεία των δημοσίων εσόδων, που θα επιτρέψει μια αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 2% σε σχέση με το βασικό σενάριο. Στο τρίτο σενάριο, η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης θα οδηγήσει σε ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% το 2023 και 2,2% το 2024, δηλαδή 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας πάνω από το βασικό σενάριο για το 2023 αλλά χωρίς διαφορά από το βασικό σενάριο για το 2024.

Πληθωριστικές πιέσεις

Στην έκθεση επισημαίνονται οι ενδείξεις επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που αναδεικνύεται από την επιτάχυνση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 8,1% τον Μάιο από 4,8% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οφείλεται κατά 45% στα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στο κόστος των εισαγομένων και μόλις κατά 25% στους μισθούς. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί greedflation (πληθωρισμός «απληστίας») και θέτει νέα διλήμματα στην αντιμετώπισή του.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονος, αν λάβουν χώρα εκτεταμένες μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και αν συνεχιστεί η αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων. Οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες του αναμενομένου επενδύσεις. Επιπλέον η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επηρεάζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη. Τέλος, η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και η υιοθέτηση αυστηρότερου δημοσιονομικού πλαισίου, που περιορίζει τη δυνατότητα δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT