Εξι στις δέκα μικρομεσαίες δρομολογούν επενδυτικά σχέδια

Εξι στις δέκα μικρομεσαίες δρομολογούν επενδυτικά σχέδια

Το 60% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) έχει επενδυτικά σχέδια και εξ αυτών οι μισές έχουν προσφύγει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Το 60% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) έχει επενδυτικά σχέδια και εξ αυτών οι μισές έχουν προσφύγει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Πολλές από αυτές, και συγκεκριμένα το 14% του συνόλου, είναι η πρώτη φορά που αναζητούν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του τύπου, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων παρεμφερών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εμφανίζεται ενεργό επενδυτικά έχει αυξηθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, οπότε μόλις οι 4 στις 10 μικρομεσαίες είχαν ή υλοποιούσαν επενδυτικά σχέδια.

Τα μεγέθη αυτά προκύπτουν από μελέτη της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ε.Ε. σε απορρόφηση πόρων (36,4%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 30,6%) και δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες για ένα αξιόλογο αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία. Κομβικός αποδεικνύεται ο ρόλος του σχεδιασμού των επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς φαίνεται ότι αφενός προσελκύουν «νέους» χρήστες και αφετέρου κινητοποιούν «παλιούς» χρήστες στο επόμενο βήμα ανάπτυξής τους, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης.

To 50% έχει προσφύγει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η διαπίστωση ότι, παρά τη σχετικά υψηλή πολυπλοκότητα των διαδικασιών του Ταμείου, δεν φαίνεται να παρατηρείται υστέρηση στην πρόοδο υλοποίησης επενδύσεων: το 6% των ΜμΕ που επιθυμούν να επενδύσουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης είναι ήδη σε στάδιο υλοποίησης, ενώ ένα επιπλέον 7% έχει προχωρημένα σχέδια (με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους «επενδυτές» εκτός Ταμείου να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα, της τάξης του 8%). Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη του Ταμείου κατευθύνεται προς όλες τις κατηγορίες επενδύσεων (από πράσινες και ψηφιακές μέχρι καινοτομίας και συνεργασιών), καλύπτοντας περί το 50% καθεμιάς, αναδεικνύοντας τον ισορροπημένο σχεδιασμό του. Πέρα από την εμφανή κινητικότητα γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης, η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από μια ευρύτερη προσφορά επενδυτικών εργαλείων, με τον ανασχεδιασμό των ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού να έχει ενισχύσει την ελκυστικότητά τους για τις ΜμΕ. Παράλληλα, η προσέλκυση των πιο δυναμικών επιχειρήσεων ως νέων χρηστών αποτελεί επιπλέον ένδειξη του αποτελεσματικού σχεδιασμού των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, οι νέοι χρήστες αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων φαίνεται ότι είναι κυρίως επιχειρήσεις που είχαν υψηλή επενδυτική ορμή την προηγούμενη τριετία (με 8% κατά μέσον όρο αύξηση παγίων), την οποία σχεδιάζουν στην πλειοψηφία τους (63%) να την εντείνουν περισσότερο κατά την επόμενη τριετία. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτώντας μεγάλο μέρος των υποδομών που σχεδιάζονται στη χώρα, υποβοηθά τις ΜμΕ έμμεσα, με άνω των 2/3 αυτών να αναμένουν σημαντικά οφέλη από την εν λόγω αναβάθμιση, τονίζει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT