Αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας διαπιστώνει το ΚΕΠΕ

Αισθητή βελτίωση στην αγορά εργασίας διαπιστώνει το ΚΕΠΕ

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποδίδουν, αν και τα ανοικτά ζητήματα παραμένουν ανοικτά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη πρόοδο στην εγχώρια αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων του ΚΕΠΕ, καθώς υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αν και υπάρχει πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, καταγράφει αρκετά ανοικτά ζητήματα που, όπως επισημαίνει, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως είναι η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, οι χαμηλοί μισθοί, η αδήλωτη εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό κ.ά. Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η εικόνα της αγοράς εργασίας βελτιώνεται συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και απασχόλησης στη χώρα μας παραμένουν χαμηλότερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.-27 και η ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι εντονότερες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι αλλοδαποί. Αυτό, επισημαίνει, σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις στο πεδίο της απασχόλησης και οι συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην πορεία σύγκλισης προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καθορίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το εξειδικευμένο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στήριξης της απασχόλησης και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης, παθητικών και ενεργητικών, την ενθάρρυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την προστασία των απασχολουμένων.

Το κέντρο καλεί την κυβέρνηση να προσφέρει κίνητρα εργασίας προς τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης (ορισμένοι μένουν εκτός αναζήτησης εργασίας λόγω απογοήτευσης και χαμηλής πιθανότητας εύρεσης απασχόλησης), να αυξήσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, κυρίως των γυναικών, και να στηρίξει το οικονομικά μη ενεργό ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT