Λίγο πριν από τις 1.300 μονάδες «φρέναρε» το Χρηματιστήριο

Λίγο πριν από τις 1.300 μονάδες «φρέναρε» το Χρηματιστήριο

Στις 1.299,78 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο κατά 0,55%

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

«Τοίχο» στις 1.300 μονάδες βρήκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη μεταβλητότητα σε αρκετούς τίτλους να είναι υψηλή, συνεχίζοντας πάντως την ανοδική του φόρα, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα μείωσε «ταχύτητα», λόγω και της αργίας στη Wall Street.

Σημαντική στήριξη αυτή τη φορά προσέφερε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με πολλά χαρτοφυλάκια να εντοπίζουν ευκαιρίες σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις σε σχέση με την αγορά, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των τραπεζικών τίτλων περιορίζοντας έτσι τα συνολικά κέρδη του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 1.299,78 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.300,70 και ο τζίρος ανήλθε στα 78 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 3.142,35 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,23% στις 2.065,25 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης,

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Quest και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με κέρδη 4,5% και 3,7% αντίστοιχα, ακολούθησε με άνοδο 2,37% η Lamda Development, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Jumbo. Με ήπια πτώση, κάτω του 1%, έκλεισαν οι Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σαράντης, Titan και Autohellas.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 78 εκατ. ευρώ, καθώς επηρεάστηκε και από την αργία στη Wall Street.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,16%, στις 1.027,59 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,29%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με απώλειες 0,95%, και την Alpha Bank να κλείνει στο -0,33%, ενώ κέρδη 1,31% σημείωσε η Eurobank.

Το ανοδικό μομέντουμ επανήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από μια μόνο συνεδρίαση ουσιαστικών ρευστοποιήσεων την επομένη της εκλογικής διαδικασίας, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ρεκόρ έτους αλλά και ρεκόρ 109 μηνών (πάνω από 9 έτη), με τη φετινή απόδοσή του περίπου στο 39% να είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Κατά τον αναλυτή, η αναμέτρηση με τις 1.300 μονάδες συντελείται ήδη, με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει τις 1.340 μονάδες ως εγγύτερο όριο αντίστασης και τις 1.280 μονάδες ως πλησιέστερη στήριξη.

Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις ελληνικές μετοχές, με την JP Morgan να αναβαθμίζει τη στάση της στο Χ.Α. σε θετική, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και ενόψει της ανάκτησης σύντομα της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι βλέπει σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.

Σύμφωνα με την JP Morgan μάλιστα, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση (discount) της τάξης του 49% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές σε όρους τιμής προς κέρδη P/E, παρά το ράλι που έχει σημειωθεί από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, όπως τονίζει, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι 40 μονάδες βάσης χαμηλότερες από εκείνες των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, ενώ οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλότεροι από εκείνους των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT