Χρηματοδοτική ανάσα σε startups από venture capitals

Χρηματοδοτική ανάσα σε startups από venture capitals

Μια μάζα venture capitals που είτε επενδύουν αμιγώς σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είτε εντάσσουν αυτές τις επενδύσεις στη στρατηγική τους, έχει αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Μια μάζα venture capitals που είτε επενδύουν αμιγώς σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είτε εντάσσουν αυτές τις επενδύσεις στη στρατηγική τους, έχει αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα, με το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται να ξεπερνάει το μισό δισ. Συνολικά, 17 venture capitals –κάποια εκ των οποίων μπορούν να επενδύουν και σε startups– έχουν συσταθεί το διάστημα 2020-2023, στο πλαίσιο επενδυτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), διαχειρίζοντας κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ έχει επενδύσει περίπου 410 εκατ. ευρώ σε αυτά τα funds, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια καλύπτονται από ιδιώτες επενδυτές.

Την περίοδο 2020-23, 17 venture capitals έχουν συσταθεί στο πλαίσιο επενδυτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Οταν η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τότε θα απελευθερωθούν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Ετσι, θα ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα επενδυτικά κεφάλαια και τα διαχειριστικά σχήματα στα οποία επενδύει ήδη το ελληνικό Δημόσιο», προβλέπει, μιλώντας στην «Κ» ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΤΕ. Ανάμεσα σε αυτά τα 17 επενδυτικά κεφάλαια –κάποια εκ των οποίων επενδύουν αμιγώς σε ΜμΕ και όχι τόσο σε νεοφυείς εταιρείες– εντάσσεται πλέον και το Uni.fund, που ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου επενδυτικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ με στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη. «Μας ενδιαφέρει σαν στρατηγική να έχουμε αντίκτυπο στην Ελλάδα», αναφέρει η Κατερίνα Πραματάρη, εταίρος του Uni.Fund, μιλώντας για το άνοιγμα που κάνει το ελληνικό fund και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στους επενδυτές του Uni.Fund συμπεριλαμβάνονται η ΕΑΤΕ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΙF) καθώς και αριθμός εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών. Το νέο fund στοχεύει να επενδύσει σε εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται τόσο σε πρώιμα όσο και σε πιο ώριμα στάδια ανάπτυξης ενώ, εκτός από τις τεχνολογικές startups, επικεντρώνεται και σε spin -off εταιρείες πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Νέο επενδυτικό ταμείο ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη της ΕΑΤΕ, δημιούργησε και το ελληνικό fund Metavallon II, ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε και το Big Pi II του Μάρκου Βερέμη ύψους 50 εκατ. H σύσταση νέων επενδυτικών κεφαλαίων έρχεται και σε μία περίοδο όπου οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές startups έχουν μειωθεί, όχι μόνο σε σύγκριση με τη «χρυσή χρονιά» του 2021 αλλά και σε σύγκριση με το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT