Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει απολύσεις στον κλάδο τεχνολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει απολύσεις στον κλάδο τεχνολογίας

Για δραστικές αλλαγές στην εργασία προειδοποιούν στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ, παράγοντες της αγοράς και «γκουρού» των νέων τεχνολογιών προειδοποιούν εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για την ανθρωπότητα – από τον τρόπο ζωής και εργασίας, μέχρι την επικοινωνία. Η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «εξαφανίσει» θέσεις εργασίας. Ηδη έχει συνδεθεί με απολύσεις και μάλιστα στον κλάδο που τη «γέννησε», έναν κλάδο στον οποίο οι εργαζόμενοι έμοιαζαν μέχρι σήμερα άτρωτοι, την τεχνολογία.

Ενας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας αποδίδει πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη απολύσεις εργαζομένων. Η Chegg, μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογικής εκπαίδευσης, αποκάλυψε πρόσφατα ότι περιορίζει το 4% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 80 υπαλλήλους, «για να μπορέσει να εκτελέσει καλύτερα τη στρατηγική της σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, βιώσιμη αξία για τους φοιτητές και τους επενδυτές της». Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Aρβίντ Κρίσνα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg δήλωσε ότι η εταιρεία θα σταματήσει τις προσλήψεις για θέσεις που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια. Και στο τέλος Απριλίου η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων Dropbox ανακοίνωσε ότι «ψαλιδίζει» περίπου το 16% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 500 άτομα, επικαλούμενη επίσης την τεχνητή νοημοσύνη.

Μόνο στη διάρκεια του Μαΐου η τεχνητή νοημοσύνη (AI) κόστισε σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους τη δουλειά τους.

Συνολικά η τεχνητή νοημοσύνη (AI) κόστισε σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους τη δουλειά τους μόνο τον μήνα Μάιο. Στη μηνιαία έκθεσή της η εταιρεία Challenger, Gray & Christmas αναφέρει ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως αιτία για 3.900 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 4,9% των περικοπών θέσεων εργασίας του Μαΐου. Ολες αυτές οι περικοπές σημειώθηκαν στον τεχνολογικό τομέα.

Η Σίλικον Βάλεϊ πρωτοστατεί λοιπόν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέρει όμως παράλληλα μια πρώτη ματιά στον τρόπο προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα εργαλεία. Με άλλα λόγια, η ΑΙ δεν «εξαφανίζει» απαρχαιωμένες δεξιότητες από τη μια μέρα στην άλλη, όπως φοβούνται πολλοί, αλλά αναγκάζει τις εταιρείες να αλλάξουν στρατηγική.

Οι απολύσεις λόγω ΑΙ σημειώνονται εν μέσω ευρύτερων περικοπών στον κλάδο της τεχνολογίας. Πολλές εταιρείες προσαρμόζονται εκ νέου σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και μειώνουν τα επίπεδα ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες τρία και πλέον χρόνια μετά την πανδημία. Στη μέχρι τώρα διάρκεια του 2023, 212.294 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας απολύθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Layoffs.fyi, ξεπερνώντας τους 164.709 που καταγράφηκαν το 2022. Στη σκιά αυτών των μαζικών απολύσεων, η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει επίσης κατακλυστεί από τον «πυρετό» της τεχνητής νοημοσύνης και έχει επενδύσει πολλά σε ταλέντα και τεχνολογία ΑΙ. Τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες αφότου η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει 10.000 υπαλλήλους, επιβεβαίωσε επίσης ότι πραγματοποιεί επένδυση «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT. Και τον Μάρτιο, στην ίδια επιστολή προς το προσωπικό, ο Mαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις άλλων 10.000 εργαζομένων, αλλά και για μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT