Συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμου και κλείσιμο με πτώση

Συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμου και κλείσιμο με πτώση

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 1.295,3 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά αλλά αρκετά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα και αρκετή μεταβλητότητα.

Οι αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες συνεχίζονται, σε συνδυασμό με τα νέα υψηλά που δοκίμασε η αγορά την Τρίτη και στο ξεκίνημα του β΄ εξαμήνου, καθώς και το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό έπειτα από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα σε Ευρώπη και Κίνα, εν αναμονή και των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, οδήγησαν σε μικρή διόρθωση τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό δείχνει πως υπάρχουν κάποια εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου η ελληνική αγορά να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες, ώστε να κινηθεί προς τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την «ισοφάριση» των υψηλών του 2014, που τοποθετούνται στις 1.377 μονάδες. Η τάση παραμένει έτσι ανοδική, με τις διορθώσεις να δίνουν καύσιμα και νέες ευκαιρίες εισόδου στα χαρτοφυλάκια.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34%, στις 1.295,3 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 1.287,64 μονάδες και στο -0,93%, και ο τζίρος ανήλθε στα 86,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1.278 και 1.236 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1.315 και 1.443 μονάδες.

Στα χαμηλά ημέρας, η αγορά της Αθήνας βρέθηκε στις 1.287,64 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,53% στις 3.125,77 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,06%, στις 2.063,95 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με πτώση 3,03% έκλεισε ο ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Mytilineos και Lamda Development. Με άνοδο 2,13% έκλεισε η «Σαράντης», ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Aegean, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Quest και Cenergy.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,25% στις 1.025 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank να κλείνουν 0,33% χαμηλότερα, τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,26%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς. Ο δρόμος προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το σημαντικό σήμα που έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του μνημονίου, αποτελούν κρίσιμες εξελίξεις για το Χ.Α.

Οπως τόνισε και η Axia Research σε πρόσφατη έκθεσή της, το όφελος όσον αφορά τις εισροές στο Χ.Α. αλλά και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών θα είναι μεγαλύτερο από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας παρά από την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών – η οποία αναμένεται στα τέλη του 2024 με αρχές 2025.

Η Beta Securities σημειώνει ότι, έχοντας πλέον εξουδετερωμένο το πολιτικό ρίσκο, η πορεία της επόμενης ημέρας για την εγχώρια αγορά θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είτε στο μακροοικονομικό περιβάλλον είτε/και σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας. Κατά τη χρηματιστηριακή, το ανοδικό περιθώριο έχει πλέον αναθεωρηθεί προς τις 1.370 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT