Χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι φαρμακευτικές δαπάνες

Χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι φαρμακευτικές δαπάνες

Μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της νότιας Ευρώπης και κατά 50% σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη ήταν το 2021 η δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ελλάδα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της νότιας Ευρώπης και κατά 50% σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη ήταν το 2021 η δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει πως το ελληνικό σύστημα υγείας δαπανά λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για φαρμακευτικά προϊόντα. Η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου, απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς και της αλόγιστης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο πριν από την κρίση, έχει φθάσει, όπως αναφέρουν και στελέχη της αγοράς, να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, αλλά και να μην επαρκεί για την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα υγείας.

Στο μεταξύ, οι κακές συνήθειες των Ελλήνων επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία τους, αφού οι Ελληνες καπνίζουν –περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους–, τρώνε ανθυγιεινά και δεν γυμνάζονται.

Το 2022, το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε στα 6,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο σύνδεσμος, το 2021 η συνολική δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου ανήλθε στην Ελλάδα στα 245 ευρώ, έναντι 353 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στη νότια Ευρώπη και 491 ευρώ που ανέρχεται ο μέσος όρος στη δυτική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, από το 2013 έως το 2021 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα όπου μειώθηκε η συνολική χρηματοδότηση του κράτους για το φάρμακο (-16,4%), σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία (+40%) ή η Ιταλία (+19,1%) που αυξήθηκε. Η υποχρηματοδότηση των δαπανών για το φάρμακο και η καθήλωση του δημόσιου προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιστροφών (clawback, rebate) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ το 2022 ενισχύθηκε κατά 11% στα 689 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα. Το 2022 το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε στα 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ είναι ο δημόσιος προϋπολογισμός (δαπάνη ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία), 2,8 δισ. οι επιστροφές (υπερφορολόγηση) που πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος και 674 εκατ. ευρώ η συμμετοχή των ασθενών.

«Υπάρχει μια δαπάνη καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν ακολουθεί ούτε τις επιδημιολογικές τάσεις ούτε και την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην αγορά», επισήμανε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τονίζοντας πως ο εξορθολογισμός της είναι ένα ζήτημα διαχρονικό. Ειδική μνεία έγινε στην αύξηση της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών. «Το παράδοξο το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι παρά τη σημαντική μείωση της ανεργίας, η δαπάνη για την κάλυψη των ανασφάλιστων αυξάνεται συνεχώς και έχει ανέλθει στα 320 εκατ. ευρώ το 2022. Το φαινόμενο αυτό, στελέχη του ΣΦΕΕ το αποδίδουν στην κατάχρηση ΑΜΚΑ ανασφαλίστων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT