Επενδύουν ξανά στην Τουρκία, αλλά δεν έχουν πεισθεί…

Επενδύουν ξανά στην Τουρκία, αλλά δεν έχουν πεισθεί…

Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στους τουρκικούς τίτλους με την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο της θα στραφούν σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στους τουρκικούς τίτλους με την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο της θα στραφούν σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Ετσι, στη διάρκεια του περασμένου μηνός, ξένα κεφάλαια αγόρασαν τουρκικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 31 μηνών. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν συγκεκριμένα τουρκικές μετοχές αξίας 1,1 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Τουρκίας που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εισροές ξένου κεφαλαίου που έχουν καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020 μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Στη διάρκεια του περασμένου μηνός, ξένα κεφάλαια αγόρασαν τουρκικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 31 μηνών.

Οι εισροές αυτές αντανακλούν την ελπίδα των επενδυτών πως η χώρα θα πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της. Μια ελπίδα που έχει αναπτερωθεί από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ανέθεσε την ευθύνη για τα οικονομικά της χώρας σε δύο πρώην στελέχη τραπεζών της Γουόλ Στριτ, τον Μεχμέτ Σιμσέκ και τη Χαφιζέ Ερκάν. Επικρατεί, όμως, μια αίσθηση ότι το σενάριο το έχουμε ξαναδεί, μια αίσθηση ενός déjà vu. Η τελευταία φορά που οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν στους τουρκικούς τίτλους ήταν στα τέλη του 2020, όταν ο Ερντογάν διόρισε τον Νατσί Αγκμπάλ επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, έναν οικονομολόγο που έχαιρε της εμπιστοσύνης της αγοράς, και αιφνιδίασε έτσι με τη στροφή του σε πιο ορθόδοξη πολιτική. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ανακτήθηκε μεν αλλά κράτησε λίγο. Ο Ερντογάν απέλυσε τον Αγκμπάλ τέσσερις μήνες μετά.

Οι εισροές κεφαλαίων που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα οδήγησαν τον δείκτη Borsa Instanbul 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σε συνολική άνοδο 18%. Με όρους δολαρίου, όμως, οι τουρκικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 6,2%, ενώ η λίρα εξακολουθεί να διολισθαίνει καθώς η κεντρική τράπεζα περιόρισε δραστικά τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος. Τόσο ο Σιμσέκ όσο και η Ερκάν έχουν ταχθεί υπέρ των σταδιακών μεταβολών πολιτικής και η πρώτη αύξηση επιτοκίων ήταν μικρότερη των προσδοκιών. Ωστόσο, οι εισροές του Ιουνίου καταδεικνύουν πως οι ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν την κίνησή τους ως ένα «πρώτο βήμα» στη σωστή κατεύθυνση. Η σταδιακή στροφή σε μια κανονική νομισματική πολιτική «αντανακλά την πρόθεση των αρχών να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον πιο ορθόδοξων πολιτικών, που τονώνουν και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», επισημαίνει σχετικά ο Σεμπαστιάν Κάφελντ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην DWS Investment. Και όπως τονίζει ο ίδιος, ακόμη και μια κάπως διστακτική αρχή «εγκαινιάζει την επιστροφή σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές». Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα η HSBC αναβάθμισε τη σύστασή της υπέρ της αγοράς τουρκικών μετοχών. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως οι σταδιακές αλλαγές πολιτικής ενδέχεται να καταστήσουν τους τουρκικούς τίτλους πιο ελκυστικούς για τους ξένους επενδυτές, καθώς τους διευκολύνουν να επιλέξουν τις τοποθετήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT