Μείωση 15,4% των εξαγωγών τον Μάιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε για τις εξαγωγές ο Μάιος, κάτι που οφείλεται αφενός στα σημάδια ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη μείωση της τιμής των πετρελαιοειδών.

Το τελευταίο είχε ως συνέπεια να μειωθεί και η αξία των εισαγωγών με επακόλουθο τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Σε επίπεδο, πάντως, πενταμήνου οι εξαγωγές παραμένουν σε θετικό μονοψήφιο πρόσημο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η αξία των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2023 σε περίπου 7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 13% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση ήταν 4,8%. 

Την ίδια ώρα η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 4,06 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 15,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αξία των ελληνικές εξαγωγών κατέγραψε αύξηση 4,1% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο. 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκε τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022 κατά 11%, ενώ η μείωση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ήταν 13,8%. 

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 η αξία των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε περίπου 34 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αξία των εισαγωγών υποχώρησε μόλις κατά 0,5%. 

Η αξία των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 διαμορφώθηκε σε 21,76 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 5,7%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 8%. 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε σε 12,25 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 18,4%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου ήταν 11,5%.

«Με προβληματισμό αλλά ψυχραιμία παρακολουθούμε τις αρρυθμίες που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές. Το ανοδικό μομέντουμ που είχαν αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να ανακόπτεται εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή οικονομία και ειδικότερα στις αγορές που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο τα ελληνικά προϊόντα (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια, κα.). Η πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνεται πλέον και στην κατανάλωση. Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες για την επέκταση των εργασιών μας, κόντρα στις αντιξοότητες», σχολίασε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT