«Προίκα» 22 εκατ. από Πειραιώς σε Trastor

Με ακίνητα συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ «προικίζει» η Τράπεζα Πειραιώς τη θυγατρική εταιρεία της, Trastor ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αποφασιστεί ήδη από το 2022

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Με ακίνητα συνολικής αξίας 22 εκατ. ευρώ «προικίζει» η Τράπεζα Πειραιώς τη θυγατρική εταιρεία της, Trastor ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αποφασιστεί ήδη από το 2022. Βάσει αυτής, αξιοποιείται η δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ έτος εισφορά ακινήτων αξίας έως και 10% του χαρτοφυλακίου μιας εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, από μετόχους πλειοψηφίας. Με δεδομένο ότι η σημερινή αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor προσεγγίζει τα 410 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση είναι εφικτή η πώληση ακινήτων αξίας έως και 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, η εισηγμένη πρόκειται να προσθέσει ακόμη ένα σημαντικό ακίνητο που ανήκει στον βασικό του μέτοχο. Πρόκειται για ένα κατάστημα που μισθώνει η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Χαλανδρίου, στη συμβολή των οδών Λέσβου και Αδριανείου. Το τίμημα της συναλλαγής έχει οριστεί σε 11,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 5.478 τ.μ. Σημειωτέον ότι η αποτίμηση που έχει γίνει από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές για το συγκεκριμένο κτίριο διαμορφώνεται σε 12,4 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα εντός του έτους η Trastor συμφώνησε στην απόκτηση τριών επιπλέον κτιρίων του ομίλου Πειραιώς, συνολικής αξίας 10,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Trastor έχει εκπονήσει ένα χρηματοδοτικό πλάνο αξίας άνω των 85 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει νέες αγορές, αναπτύξεις ιδιόκτητων οικοπέδων και ενεργειακές αναβαθμίσεις επιλεγμένων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχει ήδη εξασφαλίσει ρευστότητα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ, με πλήρη κάλυψη από την Τράπεζα Πειραιώς. Από αυτό το ποσό, 200 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων και γενικότερα για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης. Θα προστεθούν, δε, στα 25 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν γι’ αυτόν τον σκοπό από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που επίσης συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό το δάνειο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και προβλέπει, πέραν της χρηματοδότησης, την εισφορά σε είδος με ακίνητα, όπως το κατάστημα που μισθώνει η ΑΒ Βασιλόπουλος στο Χαλάνδρι.

Με νέα ακίνητα εμπλουτίζεται η επενδυτική ακινήτων του ομίλου της Πειραιώς.

Στο «μέτωπο» της ανάπτυξης ακινήτων, η Trastor ξεκινάει την κατασκευή ενός κτιρίου γραφείων επιφάνειας άνω των 5.000 τ.μ. που βρίσκεται στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, ενοποιώντας ιδιόκτητα οικόπεδα που αποκτήθηκαν πρόσφατα για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ.

Προς το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν και δύο σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Το μεγαλύτερο εξ αυτών, επιφάνειας 14.000 τ.μ., αφορά κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και σήμερα μισθώνεται από τον όμιλο Φουρλή και την Bayer, που προβλέπεται να αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. Το έτερο ακίνητο που θα αναβαθμιστεί ενεργειακά είναι επίσης κτίριο γραφείων, βρίσκεται στη Λ. Βασ. Σοφίας και χρησιμοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς, που επίσης σχεδιάζει να αποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT