Κατά 91 δισ. μειώθηκαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία στην Ε.Ε.

Κατά 91 δισ. μειώθηκαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία στην Ε.Ε.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας, σύμφωνα με την Κομισιόν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Μια εκτίμηση των επιπτώσεων, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι οι κυρώσεις έχουν περικόψει περίπου 91 δισ. ευρώ εισαγωγών από τη Ρωσία και καλύπτουν 48 δισ. ευρώ εξαγωγών της Ε.Ε., όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι κυρώσεις «έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη βιομηχανική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτές οι επιπτώσεις θα ενταθούν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις ξένες επενδύσεις και τη βιομηχανική και τεχνολογική βάση της».

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα και 250 οντότητες μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες ξεκίνησαν με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και συνεχίστηκαν με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Με τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα κράτη-μέλη ο αντίκτυπος στην Ε.Ε. περιορίστηκε, αλλά ήταν ορατός σε ορισμένους τομείς κυρίως λόγω των αντιποίνων της Ρωσίας και εξαιτίας του ίδιου του πολέμου και της επακόλουθης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι κυρώσεις θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας, λέει η Κομισιόν.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει μερικές «σοβαρές» διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με τις εισαγωγές σε σπάνια αέρια, όπως το νέον και το ξένον, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας που διέρχονται μέσω Ρωσίας μειώθηκαν και η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων ξύλου καθώς και τα ρωσικά αντίποινα συνέβαλαν σε αυξήσεις τιμών και ορισμένα ζητήματα εφοδιασμού.

Οι εξαγωγές της Ε.Ε. και οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2021, με αποτέλεσμα «μια άνευ προηγουμένου αποσύνδεση» των δύο οικονομιών, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η Μόσχα μπόρεσε να συσσωρεύσει ορισμένα υλικά καθώς και να προμηθευτεί κάποια απαγορευμένα αγαθά και άλλες, εναλλακτικές τεχνολογίες από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας θα δαπανηθεί για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια φέτος. Η ρωσική παραγωγή χάλυβα μειώθηκε κατά 7% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται περαιτέρω πτώση 10% φέτος.

«Πολύ πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό τους, οι περιορισμοί των εισαγωγών της Ε.Ε. διεισδύουν βαθιά στον ιστό της ρωσικής οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT