Οδεύει στο τέλος της η εποχή της «μεγάλης παραίτησης» στις ΗΠΑ

Οδεύει στο τέλος της η εποχή της «μεγάλης παραίτησης» στις ΗΠΑ

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί άλλαξαν δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια, σε ένα «τσουνάμι» παραιτήσεων που αντανακλούσε –και βοήθησε στη δημιουργία– μια σπάνια στιγμή εργατικής δύναμης, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς και οι εργοδότες, χωρίς προσωπικό, συχνά τους έδιναν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί άλλαξαν δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια, σε ένα «τσουνάμι» παραιτήσεων που αντανακλούσε –και βοήθησε στη δημιουργία– μια σπάνια στιγμή εργατικής δύναμης, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούσαν υψηλότερους μισθούς και οι εργοδότες, χωρίς προσωπικό, συχνά τους έδιναν. Ομως η εποχή της «μεγάλης παραίτησης», όπως έγινε γνωστή, φαίνεται να οδεύει στο τέλος της. Ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους μειώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες –αν και αυξήθηκε τον Μάιο– και είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον που ήταν πριν η πανδημία διαταράξει την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Σε ορισμένους κλάδους όπου ο τζίρος ήταν υψηλότερος, όπως οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και λιανικής, οι παραιτήσεις έχουν πέσει ξανά στα επίπεδα προ πανδημίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον πριν από την πανδημία.

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν οικειοθελώς τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, μια πτώση περίπου 500.000 από τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Το ποσοστό παραιτήσεων ήταν κατά μέσον όρο 2,5% από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, από 3% τον Απρίλιο του 2022, και μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το επίπεδο προ πανδημίας. Οι εργοδότες πρόσθεσαν κατά μέσον όρο 314.000 θέσεις εργασίας τον μήνα φέτος έως τον Μάιο και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα 497.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για τις προσλήψεις ενισχύουν την άποψη ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια φέτος. Η παραίτηση αυξήθηκε καθώς η οικονομία ανέκαμψε από τις βαθιές απώλειες θέσεων εργασίας στις αρχές της πανδημίας. Πολλές βιομηχανίες πάλεψαν με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έβγαιναν από την αγορά εργασίας. Μερικοί εργαζόμενοι επανεκτίμησαν τη ζωή τους και το είδος της εργασίας που ήθελαν, άλλοι άλλαξαν δουλειά για περισσότερα χρήματα και άλλοι μεταπήδησαν σε εντελώς νέους ρόλους. Αυτές οι τάσεις έκτοτε έχουν χαλαρώσει.

Η επιβράδυνση των εθελουσίων αποχωρήσεων μπορεί να υποδηλώνει μια άμβλυνση της αγοράς εργασίας, εάν αντανακλά τη χαλάρωση της ζήτησης εργαζομένων από τους εργοδότες, λένε οι οικονομολόγοι. Οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη ότι θα βρουν καλύτερη δουλειά ή να αισθάνονται ότι έχουν λιγότερη διαπραγματευτική δύναμη. Αλλοι μπορεί απλώς να είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους. Τώρα το ερώτημα είναι εάν τα κέρδη που σημείωσαν οι εργαζόμενοι κατά τη «μεγάλη παραίτηση» θα διατηρηθούν – ή αν οι εργοδότες θα ανακτήσουν το πάνω χέρι, ειδικά εάν, όπως αναμένουν πολλοί αναλυτές, η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT