Χημικοί όμιλοι εγκαταλείπουν τη Γερμανία

Χημικοί όμιλοι εγκαταλείπουν τη Γερμανία

Οι επενδύσεις τους για νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες μεταφέρονται εκτός Ευρώπης – Μεγάλοι ωφελημένοι Κίνα και ΗΠΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Οι γερμανικοί χημικοί όμιλοι επενδύουν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και πράσινες τεχνολογίες, αλλά… εκτός Ευρώπης, προειδοποίησε η μεγαλύτερη ένωση του κλάδου. «Οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις και νέες τεχνολογίες εγκαταλείπουν μαζικά τη Γερμανία», λέει ο Μιχαήλ Βασιλειάδης, πρόεδρος του IG-BCE, του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στους τομείς των κατασκευών, της χημικής βιομηχανίας και της ενέργειας, προσθέτοντας ότι η τάση φαίνεται πως έχει επιταχυνθεί από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μεγάλοι ωφελημένοι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσφέρουν στις εταιρείες «πλήρη πακέτα» που, εκτός από φορολογικά κίνητρα, περιλαμβάνουν πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια και ρυθμιστικές διαδικασίες fast-track.

Ο ανταγωνισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνεται για τις ευρωπαϊκές χώρες. Πέρυσι η Γερμανία υπέστη έλλειμμα ρεκόρ στις εταιρικές επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες επένδυαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο, το οποίο περιέγραψε την κατάσταση ως «ανησυχητική». Η Ουάσιγκτον, την ίδια στιγμή, αποκάλυψε πέρυσι σημαντικές επιδοτήσεις για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος επιδιώκει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις σε βασικούς τομείς. Η Κίνα με τον ίδιο τρόπο επιδοτεί ορισμένες βιομηχανίες, μία από τις οποίες παραμένει η χημική, τονίζει ο κ. Βασιλειάδης. Το Πεκίνο, το οποίο αντιμετωπίζει παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, καλωσορίζει ιδιαίτερα τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η προηγμένη μεταποίηση, η τεχνολογία πληροφοριών και η επιστημονική έρευνα, καθώς προσπαθεί να ωθήσει τη βιομηχανία της προς τα πάνω στην «αλυσίδα αξίας» (value chain).

Ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος ως συνδικαλιστής υπηρετεί στο εποπτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF, εξηγεί ότι ο γερμανικός όμιλος χημικών είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα εταιρείας που επενδύει σε τεχνολογία αιχμής στην Κίνα. Η μεγαλύτερη χημική εταιρεία στον κόσμο κατασκευάζει επί του παρόντος ένα πετροχημικό συγκρότημα 10 δισ. ευρώ στο Zανζιάνγκ. Οπως και τα κεντρικά γραφεία του γερμανικού ομίλου στο Λουντβιχσχάφεν, θα είναι εξοπλισμένο με «την τελευταία λέξη της τεχνολογίας» και «τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας». Εν τω μεταξύ, η εταιρεία προειδοποίησε ότι θα μειώσει «μόνιμα» τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη. H επένδυση κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη των κινεζικών αρχών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση της εταιρείας για μεγάλες ποσότητες φθηνής πράσινης ενέργειας κατασκευάζοντας ένα αιολικό πάρκο δίπλα στην τοποθεσία.

Η Basf προειδοποίησε ότι θα μειώσει «μόνιμα» τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κρίστιαν Φάιτς, συνεπικεφαλής της έρευνας χημικού τομέα στην Kepler-Chevro, λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα κατασκευαστούν στην Ευρώπη νέα εργοστάσια παραγωγής αμμωνίας, η οποία παίζει ρόλο στην οικονομία μηδενικών εκπομπών, μέσω του ρόλου της στα αυτοκίνητα υδρογόνου. Επικαλούμενη την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η BASF έκλεισε ένα από τα δύο εργοστάσια αμμωνίας στο Λουντβιχσχάφεν .«Ελπίζω οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να γνωρίζουν αυτές τις τάσεις», είπε ο Φάιτς, προειδοποιώντας ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να απειλήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη στην ήπειρο.

Οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν την πολυτέλεια να μην επενδύσουν στην Κίνα, η οποία αποτελεί περίπου το 43% της παγκόσμιας αγοράς, εκτιμούν παράγοντες και από τον γερμανικό εμπορικό όμιλο χημικής βιομηχανίας VCI.

Οι επενδύσεις των γερμανικών χημικών ομίλων στην Κίνα έχουν «επεκταθεί» τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ένα πέμπτο των ξένων επενδύσεων από τη βιομηχανία καταλήγει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT