Ευρωπαίοι startuppers «ψηφίζουν» Αθήνα

Ελκυστικό έχουν αρχίσει να βρίσκουν Ευρωπαίοι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων το οικοσύστημα των startups της Αθήνας, ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα ακόμη δεν αποτελεί για πολλούς πρώτη επιλογή, αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί οικοσυστήματα που διαχρονικά αποτελούν πολύ δημοφιλείς προορισμούς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Ελκυστικό έχουν αρχίσει να βρίσκουν Ευρωπαίοι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων το οικοσύστημα των startups της Αθήνας, ωστόσο η ελληνική πρωτεύουσα ακόμη δεν αποτελεί για πολλούς πρώτη επιλογή, αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί οικοσυστήματα που διαχρονικά αποτελούν πολύ δημοφιλείς προορισμούς. Η έλλειψη συνδεσιμότητας με άλλα παγκόσμια οικοσυστήματα, η απουσία διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νέοι επιχειρηματίες κατά τη σύσταση νέων επιχειρήσεων (easy of doing business) αποτελούν συχνά λόγους για να γυρίζουν ξένοι και Ελληνες ιδρυτές την πλάτη στη χώρα μας.

Κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 50 πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών πόλεων, μετά το Βουκουρέστι και πριν από το Oσλο.

Σύμφωνα με την έρευνα Startup Heatmap Europe 2023, την οποία διενήργησε το accelerator DEEP Ecosystems, η Αθήνα συγκαταλέγεται μεν στις 50 πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για το 2023, ωστόσο κατατάσσεται στην 22η θέση μετά το Βουκουρέστι και πριν από το Οσλο. Η έρευνα δημοσίευσε τη λίστα με τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά hub για νεοφυείς επιχειρήσεις, διατυπώνοντας σε όσους συμμετείχαν την εξής ερώτηση: «Πού θα ιδρύατε την εταιρεία σας εάν μπορούσατε να επιλέξετε ελεύθερα;». Οι συμμετέχοντες έπειτα επιλέγουν 3 hubs από μια λίστα 200 πόλεων με περισσότερους από 250.000 κατοίκους. Ετσι, πολύ ελκυστικός προορισμός για σχεδόν 4 στους 10 ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας φέτος αναδεικνύεται το Λονδίνο, με το Βερολίνο να ακολουθεί και τη Βαρκελώνη να συμπληρώνει τη χρυσή τριάδα. Χαμηλότερα, στην 4η θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ, ακολουθούμενο από το Παρίσι (5η), τη Λισσαβώνα (6η), το Μόναχο (7η), το Ταλίν της Εσθονίας (8η), τη Στοκχόλμη (9η) και τη Ζυρίχη, που κατατάσσεται στη 10η θέση της λίστας με τους 50 κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων. Στη 19η θέση συναντάμε τη Μάλαγα στην Ισπανία, στην 20ή τη Βιέννη, στην 21η θέση το Βουκουρέστι και μετά ακολουθεί η Αθήνα. Λιγότερο δημοφιλείς για τους startuppers είναι πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη (48η), το Μπάρι (49η) αλλά και η Νίκαια (50ή). Η έρευνα επισημαίνει ακόμη πως η Κύπρος, η Εσθονία καθώς και η Ελλάδα έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της καινοτομίας, επικαλούμενη την έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη επίπτωση που είχε στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των νέων επιχειρηματιών. Ωστόσο, το 71% των Ευρωπαίων εξακολουθούσε το 2022 να είναι αισιόδοξο για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος, ποσοστό ωστόσο μειωμένο σε σύγκριση με το 2021 (75,3%). Στο μεταξύ, «Ευρώπη» ψηφίζει το 66% των Ευρωπαίων ιδρυτών έναντι του 34% που θα προτιμούσε να ξεκινήσει την επιχείρησή του στην Αμερική, με τα μεγαλύτερα ποσοστά (79%) να συγκεντρώνουν χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και χαμηλότερα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (44%). Τέλος, ψήφο εμπιστοσύνης δίνει το 59% στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT