Στροφή των Ιαπώνων στο «πλαστικό χρήμα»

Στροφή των Ιαπώνων στο «πλαστικό χρήμα»

Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε στην εποχή του αποπληθωρισμού και στη διάρκεια του πειράματος των άκρως χαμηλών επιτοκίων, που στην Ιαπωνία διήρκεσε 24 χρόνια. Σήμερα πρέπει να προσαρμοστεί ξαφνικά σε ένα περιβάλλον στο οποίο αυξάνονται οι τιμές, τα επιτόκια ανεβαίνουν και η αγορά εργασίας γίνεται όλο και περισσότερο απαιτητική

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε στην εποχή του αποπληθωρισμού και στη διάρκεια του πειράματος των άκρως χαμηλών επιτοκίων, που στην Ιαπωνία διήρκεσε 24 χρόνια. Σήμερα πρέπει να προσαρμοστεί ξαφνικά σε ένα περιβάλλον στο οποίο αυξάνονται οι τιμές, τα επιτόκια ανεβαίνουν και η αγορά εργασίας γίνεται όλο και περισσότερο απαιτητική. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία υπερβαίνει για 14ο συναπτό μήνα τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα καταδεικνύουν πως οι μισθοί έχουν πάρει την ανιούσα.

Ο υψηλός πληθωρισμός φαίνεται να αλλάζει τη στάση τους για την αποταμίευση και τη χρήση μετρητών.

Ο πολιτικός και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ιαπωνίας αρχίζουν να εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να επέρχεται κάποια θεμελιώδης αλλαγή στην πορεία της χώρας. Αυτός ο συνδυασμός μεταβολών στα μακροοικονομικά μεγέθη, με κυριότερη πρόκληση τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει γνωρίσει η Ιαπωνία εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλάζει τη στάση των ανθρώπων σε ό,τι αφορά την παράδοση των Ιαπώνων στην αποταμίευση. Καθώς επί πολλά χρόνια η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε στασιμότητα, οι καταναλωτές επέλεγαν στην πλειονότητά τους να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν κέρδος, καθώς τα επιτόκια ήταν μηδενικά. Και η αλλαγή αντανακλάται στη στάση των Ιαπώνων απέναντι στα μετρητά και ειδικότερα απέναντι στα κέρματα. Φαίνεται πως οι Ιάπωνες εγκαταλείπουν την παραδοσιακή προσήλωσή τους στα μετρητά. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τονίζει βέβαια πως τα ιαπωνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ είναι μικρή η μείωση των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Στο μεταξύ, όμως, μειώνεται αισθητά η κυκλοφορία των κερμάτων, με μεγαλύτερη εκείνη του κέρματος των 500 γιεν. Πρόκειται για το κέρμα που παραδοσιακά συνηθίζουν να δίνουν οι γονείς στα παιδιά για να το ρίξουν στον κουμπαρά τους, μια παράδοση που στοχεύει στο να καλλιεργήσει την αξία της αποταμίευσης στα παιδιά και να τους μάθει να αναβάλουν για αργότερα την ικανοποίηση διαφόρων επιθυμιών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο αριθμός των κερμάτων που κυκλοφορούν υποχωρεί μεν σταθερά από τη δεκαετία του 1970, αλλά τους τελευταίους 18 μήνες έχει σημειώσει ραγδαία πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Μεσολάβησε, βέβαια, μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, όταν η πανδημία συνδυάστηκε με τις προμήθειες των τραπεζών, τον πληθωρισμό και την άνοδο της τεχνολογίας πληρωμών χωρίς μετρητά. Η δημοτικότητα των πληρωμών χωρίς μετρητά άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς κυκλοφόρησε η φήμη ότι τα κέρματα είναι «μολυσμένα» και πιθανώς φορείς του κορωνοϊού. Επιταχύνθηκε, όμως, στη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν άρχισαν να αλλάζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας και προπαντός να επιταχύνεται ο πληθωρισμός. Ετσι οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν θεαματικά και έφθασαν να αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου των πληρωμών από καταναλωτές, ενώ μόλις μια δεκαετία νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT