«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Προειδοποιεί για αναστάτωση στην αγορά εργασίας με μαζικές απολύσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της επανάστασης που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς την εργασία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις και θέτοντας ηθικά ζητήματα. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες προς τα μέλη του ο ΟΟΣΑ, καλώντας τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου να προετοιμαστούν για την αναστάτωση που θα επέλθει στις αγορές εργασίας. Τις καλεί να προετοιμαστούν επίσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν οι κλάδοι των οικονομιών θα υιοθετούν μαζικά τη νέα τεχνολογία και προεξοφλεί πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι υψηλής εξειδίκευσης υπάλληλοι γραφείου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% της απασχόλησης σε όλες τις χώρες- μέλη του.

Ο διεθνής οργανισμός προεξοφλεί πως τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι υψηλής εξειδίκευσης υπάλληλοι γραφείου.

Ο διεθνής οργανισμός είναι ο τελευταίος σε μια σειρά οικονομικών οργανισμών που προειδοποιούν για τις παρενέργειες που θα έχουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η εφαρμογή ChatGPT, που οι οικονομολόγοι και οι άνθρωποι της τεχνολογίας έχουν χαρακτηρίσει «δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη», λόγω της ικανότητάς της να δημιουργεί περιεχόμενο παραπλήσιο με εκείνο των ανθρώπων. Υπογραμμίζει ειδικότερα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα πιθανά οφέλη, όπως η μεγαλύτερη ικανοποίηση των εργαζομένων από την ποιότητα της εργασίας τους και η αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και να εξετασθούν σοβαρά οι αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαιτέρως για τα επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης. Ο Στέφανο Σκαρπέτα, υπεύθυνος απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων στον ΟΟΣΑ, επισημαίνει ειδικότερα πως έως τώρα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, αλλά «είναι σαφές πως ενδέχεται να αντικαταστήσει πολλά επαγγέλματα και να οδηγήσει σε μείωση μισθών και απώλεια θέσεων εργασίας». Υπογραμμίζει πως διαβλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στους τομείς της χρηματοδότησης, της ιατρικής και των νομικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων υψηλής εξειδίκευσης εν ολίγοις.

Οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις του διεθνούς οργανισμού δεν συνάδουν με τις προβλέψεις άλλων οικονομολόγων, που εκτιμούν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Προσφάτως η Goldman Sachs προέβλεψε πως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα τόσο ώστε να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε ορίζοντα 10 ετών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προειδοποιήσει πως στην πορεία ενδέχεται να χαθούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας. Σημειωτέον, ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών, ενώ διαπιστώνει πως στους τομείς που την έχουν ήδη υιοθετήσει, πολλοί εργαζόμενοι δηλώνουν ότι έχει βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας, καθώς έχει αυτοματοποιήσει επικίνδυνες ή βαρετές διαδικασίες. Ο Σκαρπέτα, πάντως, τονίζει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «συνοδεύεται από ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας, τη διαφάνεια και τη σαφήνεια, τη μεροληψία και τις διακρίσεις, την αυτόματη λήψη αποφάσεων και την υποχρέωση των υπευθύνων να είναι υπόλογοι για τις αποφάσεις τους. Ετσι, ο διεθνής οργανισμός καταλήγει στην «επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να δράσουμε», δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στα οφέλη της. Καλεί μάλιστα τις χώρες-μέλη του να συντονίσουν τις κινήσεις τους ώστε να αποφύγουν έναν νέο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τις πλέον επωφελείς ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο. Η σύστασή του είναι εξίσου επίκαιρη με τις προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους, καθώς σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. ισχυρές επιχειρήσεις, όπως ο γερμανικός κολοσσός Siemens και η γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus, έχουν αντιδράσει στις προτάσεις της Κομισιόν για την τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες θεωρούν τις αυστηρότερες ρυθμίσεις στον κόσμο. Υποστηρίζουν μάλιστα πως η υπερβολική προσπάθεια να περιφρουρηθούν οι οικονομίες από τις παρενέργειες της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT