Χάνεται η μάχη για εξάλειψη της πείνας έως το 2030

Χάνεται η μάχη για εξάλειψη της πείνας έως το 2030

Ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα ότι θα έχει εξαλείψει την πείνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας παρά τις ενδείξεις ότι η κρίση δεν επιδεινώνεται πλέον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει το στοίχημα ότι θα έχει εξαλείψει την πείνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας παρά τις ενδείξεις ότι η κρίση δεν επιδεινώνεται πλέον.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, το περασμένο έτος οι παρατεταμένες συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα να υποσιτίζονται περίπου 735 εκατ. άνθρωποι, που αντιστοιχούν στο 9,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για έναν αριθμό ελαφρώς μικρότερο από τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί ένα έτος νωρίτερα. Ωστόσο, σημαίνει πως υποσιτίζονται 122 εκατ. άτομα περισσότερα από όσα υποσιτίζονταν το 2019 και προπαντός σημαίνει πως ο κόσμος βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του να εξαλείψει την πείνα πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η πρόσβαση των ανθρώπων σε τρόφιμα εμποδίζεται από τον παρατεταμένο αντίκτυπο που είχε η πανδημία στα εισοδήματα και στις οικονομίες καθώς και από την εκτόξευση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ίδια υπηρεσία αναφέρει πως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος μιας υγιούς διατροφής και ο πληθωρισμός είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 2,4 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ασφαλή, επαρκή και με διατροφική αξία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται σε όλο τον πλανήτη αυξήθηκε πέρυσι κατά 122 εκατ. άτομα σε σύγκριση με το 2019.

Ακόμη και το 2030 σχεδόν 600 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, δηλαδή 119 εκατ. περισσότεροι από όσους θα βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εν ολίγοις η ανθρωπότητα απέχει πολύ από τον στόχο της να εξαλείψει την πείνα μέχρι το 2030.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η πείνα εξακολουθούσε να αυξάνεται στη δυτική Ασία, στην Καραϊβική και σε όλη την Αφρική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από υποσιτισμό βρίσκονται στην Ασία, αλλά σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών η Ασία έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση της πείνας, όπως και η Λατινική Αμερική. Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται, που δεν λαμβάνουν δηλαδή καθημερινά αρκετές θερμίδες για μια κανονική και υγιή ζωή, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 691 εκατ. και στα 783 εκατ. άτομα.

Ετσι, περίπου 148 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, πάνω από το 1/5 του συνόλου, είχαν ύψος χαμηλότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους. Περίπου 45 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπερβολικά αδύνατα για το ύψος τους και κάπου 37 εκατ. παιδιά της ίδιας ηλικίας ήταν λιποβαρή για το ύψος τους. Ταυτοχρόνως αυξάνεται ο κίνδυνος της παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT