Χρονιά πλήρους ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού το 2023

Χρονιά πλήρους ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού το 2023

Η βιωσιμότητα του κλάδου, προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γ. Παράσχη

3' 49" χρόνος ανάγνωσης

Την εκτίμησή του ότι ο τουρισμός κατά το 2023 θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως στα επίπεδα του 2019 ή ακόμη και να τα ξεπεράσει, έστω και οριακά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης. Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας διοικητικής δομής και των στρατηγικών προτεραιοτήτων του συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήγησε πως το φετινό πρώτο πεντάμηνο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση ακόμη και με το 2019 και έτσι, ακόμη κι αν παρατηρούνται σε ορισμένους προορισμούς κατά την κορύφωση του καλοκαιριού χαμηλότερες των προσδοκώμενων πληρότητες, η χρονιά συνολικά θα είναι καλή.

Επισήμανε πως τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων για τους πρώτους πέντε μήνες είναι ήδη 9% υψηλότερα από το 2019, ενώ ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνει πως αυτές είναι αυξημένες κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

Σημείωσε μάλιστα πως ο τουρισμός αποτελεί πλέον δωδεκάμηνη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της χώρας και όχι μόνο δύο-τρεις δημοφιλείς διεθνώς καλοκαιρινούς προορισμούς. Και αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος προκειμένου τα οφέλη από τον τουρισμό να διαμοιράζονται στο σύνολο της χώρας και της κοινωνίας, πρόσθεσε μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης. Θύμισε μάλιστα πως πλέον ο τουρισμός λειτουργεί κανονικά και χωρίς περιορισμούς και αφορά όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο τους πιο ευκατάστατους. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως πλέον παίζει μεγάλο ρόλο και η σχέση αξίας – τιμής του τουριστικού προϊόντος που προσφέρεται, κάτι που θα διαπιστωθεί στην πράξη ανάλογα με τους προορισμούς αργότερα φέτος.

Σε μια ευρύτερη θεώρηση του ελληνικού τουρισμού, ο Γιάννης Παράσχης προέταξε ως κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΕΤΕ τη βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα η οποία εδράζεται, θύμισε, σε τρεις πυλώνες: τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό αλλά και τον οικονομικό.

Αναφορικά με το ζήτημα του πληθωρισμού και τα υψηλά κόστη μετακίνησης και φιλοξενίας, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος εσχάτως, επισήμανε πως ως φορέας ο ΣΕΤΕ προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδιώκει έναν τουρισμό «που δεν αφήνει πίσω κανέναν» και έτσι οτιδήποτε μπορεί να κάνει το τουριστικό προϊόν πιο προσιτό είναι ευπρόσδεκτο. «Ο τουρισμός είναι κατά την προσωπική μου άποψη μια δημοκρατική δραστηριότητα και η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη διασπορά προϊόντων, υπάρχει τουριστικό προϊόν για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το φετινό πρώτο πεντάμηνο είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση ακόμη και με το 2019.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει από τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ελκυστικότερες τιμές εισιτηρίων, είπε πως «το ζητούμενο πρέπει να είναι οι καλύτερες τιμές παντού και η κυβέρνηση καλά κάνει και εξετάζει το θέμα της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα». Σε σχέση ειδικά με την ακτοπλοΐα, όμως, «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι κρίσιμη και ζωτική για τα νησιά και η οικονομική της βιωσιμότητα είναι δύσκολη, έχει θέματα λειτουργίας, θέματα ανανέωσης στόλου, επομένως τα όποια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν έτσι απλά. Χρειάζεται συνεχής διάλογος, τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο και σίγουρα δεν βοηθούν οι μονοθεματικές τοποθετήσεις».

Οσον αφορά την αλματώδη ανάπτυξη της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης σχολίασε πως αυτή είναι πλέον μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Αποτελεί έναν επιμέρους κλάδο του τουρισμού. Ωστόσο επανέλαβε πως πάγια θέση του είναι ότι η αγορά αυτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να ρυθμιστεί, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως κατά τις πρώτες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τη νέα κυβέρνηση διαπιστώνεται πως αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της ρύθμισης και υπάρχει πρόθεση να εισαχθεί κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο νέος εντεταλμένος σύμβουλος του φορέα, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τον συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, η πρόεδρος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα και η γενική διευθύντρια του φορέα, Μαρία Γάτσου. Οπως σημείωσε η ηγεσία του ΣΕΤΕ, οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού κατά τα επόμενα χρόνια είναι: «Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα», «Υποδομές», «Διαχείριση προορισμών», «Αγορά εργασίας» και «Βιωσιμότητα».

Η βιωσιμότητα, ανέφερε ο κ. Παράσχης, «δεν είναι μόνο ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές και στον πλανήτη, αλλά και όπλο ανταγωνιστικότητας». Κάτι το οποίο υπηρετεί, θύμισε, η «Εθνική στρατηγική για τον τουρισμό – Σχέδια δράσης 2030» που έχει καταρτίσει ο ΣΕΤΕ και παρουσιάσει στην κυβέρνηση.

Μεταξύ των ζητημάτων που επείγουν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκαν επίσης η ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με προσδιορισμό συγκεκριμένων χρήσεων γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT