Ο Τζακ Μα έχασε τη μισή του περιουσία μέσα σε τρία χρόνια

Ο Τζακ Μα έχασε τη μισή του περιουσία μέσα σε τρία χρόνια

Μόνο το 2022 μειώθηκε κατά 4,1 δισ. δολ. λόγω πτώσης της αποτίμησης της Ant

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η περιουσία του Τζακ Μα, του πλουσιότερου ανθρώπου κάποτε στην Ασία, εκτιμάται ότι αξίζει λιγότερο από το μισό από ό,τι ήταν μόλις πριν από τρία χρόνια. Ο πλούτος του Κινέζου μεγιστάνα που παραμένει ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg, μειώθηκε κατά 4,1 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, λόγω της τεράστιας πτώσης της αποτίμησης του Ant Group, του κολοσσού της fintech που συνίδρυσε αλλά πλέον δεν ελέγχει.

Ο Mα, ο οποίος ίδρυσε επίσης την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba (BABA), έχει μερίδιο 9,9% στην Ant, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο επιχειρηματίας έχει τώρα καθαρή περιουσία 30 δισ. δολαρίων, λιγότερο από το ήμισυ του ρεκόρ των 61,2 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2020, σύμφωνα με τον δείκτη. Ο «γίγαντας» Ant, γνωστός για τη λειτουργία του συστήματος ψηφιακών πληρωμών Alipay που είναι πανταχού παρών στην ηπειρωτική Κίνα, πραγματοποιεί επαναγορά μετοχών που τον αποτιμά στα 78,5 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 75% ή 230 δισ. δολάρια από το 2020.

Η συνδυασμένη απώλεια κεφαλαιοποίησης για την Ant και την Alibaba ανέρχεται συνολικά σε περίπου 877 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμό του CNN με βάση τις κορυφαίες τιμές των μετοχών που καταγράφηκαν στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, τη στιγμή δηλαδή που ο επιχειρηματίας κατακεραύνωσε τις κινεζικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές και τις τράπεζες στην ομιλία ορόσημο που άλλαξε την πορεία του.

Η πορεία του άλλαξε από τον Οκτώβριο του 2020, τη στιγμή δηλαδή που ο επιχειρηματίας κατακεραύνωσε τις κινεζικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές.

Η κριτική του Mα, που διατυπώθηκε λίγες μέρες προτού η εταιρεία Ant εισαχθεί στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κίνα, η οποία οδήγησε σε αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο άλλων εταιρειών τεχνολογίας σε όλη τη χώρα. Ο 59χρονος εξαφανίστηκε τότε από τα φώτα της δημοσιότητας και επέστρεψε στη γενέτειρά του, τη Χανγκζού, για να επισκεφτεί ένα σχολείο τον Μάρτιο, αφού πέρασε χρόνια ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές απέσυραν την IPO των 37 δισ. δολαρίων της Ant τον Νοέμβριο του 2020 και διέταξαν την εταιρεία να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της. Εκτοτε, ο Μα έχει διατηρήσει πολύ χαμηλό προφίλ. Τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει περάσει χρόνο στην Ιαπωνία, όπου βρίσκεται ο φίλος του και επενδυτής της Alibaba, διευθύνων σύμβουλος της SoftBank (SFTBF), Μάσα Σον, και στο Χονγκ Κονγκ. Εχει, επίσης, ξεκινήσει να εργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Τόκιο, ενώ αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη φιλανθρωπία.

Επιπροσθέτως, αποχώρησε από τις εταιρείες που ξεκίνησε. Τον Ιανουάριο, ο Μα εγκατέλειψε τον έλεγχο της Ant, αφού πέρασε δύο χρόνια ανανεώνοντας τις δραστηριότητές της από τον καταναλωτικό δανεισμό σε ασφαλιστικά προϊόντα κατόπιν εντολής των ρυθμιστικών αρχών. Είχε ήδη παραιτηθεί από πρόεδρος της Alibaba το 2019, όταν έκλεισε τα 55. Η Ant και οι μονάδες της δέχθηκαν επίσης πρόστιμο ύψους 984 εκατ. δολαρίων από τις κινεζικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, για φερόμενη παραβίαση των κανόνων που σχετίζονται με την προστασία των καταναλωτών και την εταιρική διακυβέρνηση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πρόστιμα ήταν σημάδι ότι η ρυθμιστική καταστολή είχε οριστικά λήξει. Τον Μάρτιο, η Alibaba ανακοίνωσε σχέδια να χωριστεί σε έξι ξεχωριστές μονάδες, καθεμιά από τις οποίες θα εποπτεύεται από τον δικό της διευθύνοντα σύμβουλο και διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία, όπως ανέφερε, ελπίζει ότι η νέα δομή θα της επιτρέψει να είναι πιο ευκίνητη και να ξεκλειδώσει μεγαλύτερη αξία για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT