Ισχυρές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η JP Morgan

Ισχυρές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η JP Morgan

Σταθερή διατηρεί τη θετική της στάση για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η JP Morgan μετά την επιστροφή της από το ολιγοήμερο ταξίδι της στην Αθήνα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σταθερή διατηρεί τη θετική της στάση για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η JP Morgan μετά την επιστροφή της από το ολιγοήμερο ταξίδι της στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εμπειρογνώμονες του κλάδου, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ, καθώς και εισηγμένες εταιρείες, όπως οι Aegean, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, HELLENiQ ENERGY, Mytilineos Holdings και ΟΠΑΠ.

Η αισιοδοξία της, όπως εξηγεί, βασίζεται στο γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή μακροοικονομική προοπτική για την Ελλάδα το 2023 και τα επόμενα έτη, ενώ η επέκταση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί με στήριξη από την ευνοϊκή δυναμική των περιθωρίων στα κέρδη, την ανθεκτική πιστωτική ζήτηση, καθώς και τη σταθερή ποιότητα ενεργητικού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές, η JP Morgan σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι «βλέπουν» ανάπτυξη 2%-3,5% το 2023 και 1,5%-2% το 2024, σαφώς υψηλότερη από 0,6% και 1% που «βλέπουν» για την Ευρωζώνη αντίστοιχα τα δύο έτη. Στις συναντήσεις τονίστηκε πως βασική πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, η απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης συνεχίζεται με καλό ρυθμό, ενώ τα δανεικά κεφάλαια μπορεί να αυξηθούν, όπως επισημαίνει η JP Morgan. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για την τρίτη πληρωμή 1,7 δισ. ευρώ, ενώ θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσό των δανείων κατά 5 δισ. ευρώ επιπλέον και αυτό, κατά την αμερικανική τράπεζα, αναμφισβήτητα υπογραμμίζει την επιτυχία του προγράμματος και σηματοδοτεί πρόσθετη ώθηση για την αύξηση των δανείων για τις τράπεζες.

Συνεπώς, η δυναμική των χορηγήσεων αναμένεται να βελτιωθεί έπειτα από ένα σχετικά αδύναμο πρώτο εξάμηνο, με τα στοιχεία του Ιουνίου να είναι ήδη θετικά. Πάντως, η χαμηλή ανάπτυξη το α΄ εξάμηνο, σε συνδυασμό με υψηλότερα επιτόκια, πιθανότατα θα επηρεάσουν τους αρχικούς στόχους των τραπεζών για το 2023. Πάντως, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι παραμένουν άθικτοι, με τα μηνύματα να είναι αισιόδοξα σε γενικές γραμμές, με προσδοκίες αύξησης των δανείων με ρυθμούς 5%-7% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Αναμένει αύξηση χορηγήσεων δανείων και υψηλότερα επιτοκιακά έσοδα – Ρεαλιστικό σενάριο η διανομή μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών.

Οπως αποτυπώθηκε στις συζητήσεις με τις τράπεζες, τα υψηλότερα επιτόκια και η υποστηρικτική εξέλιξη του spread δανείων-καταθέσεων σημαίνουν ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα είναι πιθανόν να κορυφωθούν στο τρίτο ή στο τέταρτο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά την ανατιμολόγηση των δανείων, πραγματοποιείται όπως είχε προβλεφθεί με 70%-75% μετακύλιση. Για τη συνέχεια οι τράπεζες αναμένουν κάποια ήπια μείωση του περιθωρίου κέρδους στην περιοχή των 10-15 μονάδων βάσης ετησίως, λόγω της δυναμικής του ανταγωνισμού και της βελτίωσης του προφίλ πιστωτικού κινδύνου των πελατών.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, το κόστος, αν και άρχισε να αυξάνεται, παραμένει χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αντανακλώντας διαρθρωτικές στηρίξεις, όπως οι πολύ χαμηλοί δείκτες δανείων προς καταθέσεις (LDR) και η καταθετική βάση λιανικής. Η JP Morgan πιστεύει πως αυτές οι διαρθρωτικές διαφορές θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Η διανομή κεφαλαίου, με την επανέναρξη των μερισμάτων ύστερα από πολλά χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως σημειώνει η JP Morgan. Αν και οι τράπεζες είναι αισιόδοξες, ωστόσο προτιμούν να είναι πιο προσεκτικές σε ό,τι αφορά τις σχετικές με τα μερίσματα εκτιμήσεις, δεδομένης της ρυθμιστικής διαδικασίας. Πάντως, κατά την αμερικανική τράπεζα, με τους δείκτες NPE να πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα επίπεδα κεφαλαίου να φαίνονται υγιή, οι πληρωμές μερισμάτων και σε μεταγενέστερο στάδιο οι επαναγορές μετοχών παραμένουν ένα ρεαλιστικό σενάριο για το 2023 και μετά.

Τέλος, κάποιες τράπεζες ανέφεραν ότι ο νέος σχηματισμός NPE στο β΄ τρίμηνο έγινε θετικός (στα 50-100 εκατ. ευρώ), αλλά παραμένει κάτω από τις αρχικές προσδοκίες. Συνεπώς, οι τράπεζες δεν έχουν καμία ανησυχία σχετικά με τις εκτιμήσεις που έχουν δώσει για το κόστος κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT