Νέος διαγωνισμός για κτίριο του ΕΦΚΑ

Στην αξιοποίηση ενός σημαντικού κτιρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου 2, πολύ κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος και μόλις 250 μέτρα από την πλατεία Κοραή και τη στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», προχωράει ο e-ΕΦΚΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στην αξιοποίηση ενός σημαντικού κτιρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρρηγοπούλου 2, πολύ κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος και μόλις 250 μέτρα από την πλατεία Κοραή και τη στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο», προχωράει ο e-ΕΦΚΑ. Για το κτίριο των 1.152 τ.μ. προκηρύχθηκε πρόσφατα διαγωνισμός, με στόχο την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, μέσω σύμβασης μακροχρόνιας εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις προσφορές τους τη 18η Οκτωβρίου, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την υποχρέωση εκτέλεσης επενδύσεων τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ακινήτου. Η περίοδος εκμετάλλευσης είναι 30 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για 10 επιπλέον (ήτοι 40 χρόνια συνολικά), ενώ το ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο έχει οριστεί σε 8.000 ευρώ. Εκτός από το ενοίκιο προβλέπεται και η καταβολή ποσοστού 25% επί του κύκλου εργασιών από 557.000 έως 834.999 ευρώ και 15% για τον κύκλο εργασιών, που θα ξεπεράσει τα 835.000 ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος και προβλέπεται η μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ επιχειρεί την επανάληψη των διαγωνιστικών διαδικασιών για δύο ακόμη σημαντικά κτίριά του. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ασφαλώς το κτίριο του πρώην Εφετείου Αθηνών και παλιότερα του ξενοδοχείου Ambassadeur, που βρίσκεται πίσω από την πλ. Ομονοίας, στην οδό Σωκράτους 65-67. Στόχος είναι η μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, καθώς δεν προσέλκυσαν προσφορές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ο κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι το κτίριο των 10.250 τ.μ. απαιτεί εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, προκειμένου να καταστεί πάλι λειτουργικό. Προκειμένου πάντως να καταστήσει τους όρους του διαγωνισμού ελκυστικότερους σε σχέση με προηγούμενες απόπειρες, ο e-ΕΦΚΑ έχει μειώσει το ελάχιστο ύψος των υποχρεωτικών επενδύσεων που θα πρέπει να κάνει ο ανάδοχος. Ειδικότερα, αντί για 24 εκατ. ευρώ των προηγούμενων διαγωνισμών (ο τελευταίος πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου χωρίς αποτέλεσμα), πλέον απαιτούνται 18 εκατ. ευρώ, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ανεπιτυχής ήταν ακόμη ένας διαγωνισμός για ακίνητο του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για κτίριο γραφείων 6.880 τ.μ. που βρίσκεται επίσης πέριξ της πλ. Ομονοίας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ζήνωνος. Το εν λόγω διατηρητέο ακίνητο σχεδιάζεται να μετατραπεί και αυτό σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, με το ελάχιστο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης από τον ανάδοχο να έχει οριστεί σε 12,5 εκατ. ευρώ. Το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζονται αρχεία, σχεδιαζόταν να εκμισθωθεί για περίοδο 35 ετών (με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα), ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται σε 41.000 ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ήταν η 29η Μαρτίου, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρόθεση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ είναι να προχωρήσουν σε επανάληψη του διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT