Αύξηση χορηγήσεων δανείων το β΄ εξάμηνο

Αύξηση χορηγήσεων δανείων το β΄ εξάμηνο

Επιτάχυνση των χορηγήσεων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Goldman Sachs το β΄ εξάμηνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Επιτάχυνση των χορηγήσεων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Goldman Sachs το β΄ εξάμηνο. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα αναλύοντας την πορεία της πιστωτικής επέκτασης, μετά τις ισχυρές αποπληρωμές εταιρικών δανείων το πρώτο τρίμηνο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ο όγκος παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στο 1,7 δισ. ευρώ το διάστημα Απριλίου – Μαΐου, κυρίως λόγω του εταιρικού τομέα. Η Goldman Sachs εκτιμά πως υπήρξε κάποια καθυστέρηση στις αποφάσεις των επιχειρήσεων για κεφαλαιακές δαπάνες, καθώς ανέμεναν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Η αύξηση των πιστώσεων στην Ελλάδα από την αρχή του έτους κινείται στο 2%, όπως επισημαίνει, με τη θετική ανάπτυξη να υποστηρίζεται από τα χαμηλά αποτελέσματα βάσης. Με σαφέστερη πλέον ορατότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, η Goldman αναμένει επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων το β΄ εξάμηνο.

Μετονομάζεται σε Alpha Real Estate

Η ολοκλήρωση του Project Skyline της Alpha Bank φέρνει στο προσκήνιο και τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία πλέον μετονομάζεται σε Alpha Real Estate, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων του ομίλου της Alpha Bank, όπως επίσης και τρίτων. Στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή από τη διανομή των κερδών του 2022, αλλά και κερδών προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ποσού 3,64 εκατ. ευρώ. 

Οι ανάδοχοι του Κέντρου για την κυβερνοασφάλεια

H Vodafone αποτελεί τον επικεφαλής της κοινοπραξίας εταιρειών που θα υλοποιήσει το Κέντρο Επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια που υπάγεται στην ΕΥΠ. Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, κατά πληροφορίες, θα έχει ως εταίρους, την εταιρεία πληροφορικής Neurosoft και την IBM Ελλάδας. Το Κέντρο Επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, θα έχει ως αποστολή την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων στο σύνολο των υπουργείων. Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο, ύψους 40,4 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή θωράκιση του Δημοσίου.

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Ξεκίνησαν τα αιτήματα για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, με επιστολή της στο οικονομικό επιτελείο ζητεί την παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Η ομοσπονδία επικαλείται στους λόγους που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση έως 31 Ιουλίου της διαδικασίας, τον καύσωνα (!), τις εκλογές και τις καθυστερήσεις στις βεβαιώσεις αποδοχών. Μένει να διαπιστωθεί το διάστημα που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Προς το παρόν, πάντως, έχουν υποβληθεί περί τις 4,5 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ.

Υπερδιπλάσιοι πόροι για τον ΟΣΕ

Αυξάνεται η ετήσια κρατική χρηματοδότηση του ΟΣΕ από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ.
ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συντήρηση και τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και του οργανισμού και για να αντιμετωπιστούν και προβλήματα υποδομής του δικτύου. Το σύνολο ανεβαίνει στα 95 εκατ. ευρώ εάν προστεθούν και οι πόροι ύψους 20 εκατ. που προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια και ειδικότερα από το χρηματοδοτικό ταμείο
της Ε.Ε, CEF (Connecting Europe Facility). Η συμβατική συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΣΕ υπογράφηκε χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται πως τα προηγούμενα χρόνια η επιδότηση ανερχόταν στα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που τώρα υπερδιπλασιάζεται, δεδομένων και των πολύ μεγάλων προβλημάτων που καταγράφονται
σε σχεδόν καθημερινή βάση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, μετά και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT